Kürtlere yönelik operasyonda Esad’ın müdahil olmaması için Rusya’dan arabuluculuk istedi

Başbakan Binali Yıldırım’ın Rusya ziyaretine ilişkin ayrıntılar kamuoyuna yansımaya başladı. Suriye’deki amaçlarını Moskova’ya ileten Yıldırım, Rusya’nın, Türkiye’nin El Bab’da Kürtlere yönelik operasyonlarına Esad’ın müdahil olmaması yönünde ricada bulunduğu öğrenildi.

Başbakan Binali Yıldırım, bir yıl önce yaşanan uçak krizi sonrası karşılıklı ziyaretlerle normalleşme sürecine giren Rusya-Türkiye ilişkilerinin daha da hızlanması için Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ve Başbakan Medvedev ile yaptığı görüşmelerin ayrıntıları kamuoyuna yansımaya başladı. Yıldırım, ilişkiler konusunda Rusya’nın “Kademe kademe gidelim” anlayışına karşılık hızlanmayı önerdi. AB ile yaşanan gerginlik sonrası Shangay yakınlaşmasını da, “Türkiye makas değiştirmiyor” sözleriyle açıkladı. Yıldırım, Suriye’de inilecek en güney noktanın El Bab olduğunu da Rus yetkililerle paylaştı. Başbakan Yıldırım, Rusya’nın, Türkiye’nin El Bab’da Kürtlere yönelik operasyonlarına Esad’ın müdahil olmaması yönünde “gayret göstereceğini” söyleyerek, yürütülen diplomasiye ilişkin ipuçları verdi. Başbakan Binali Yıldırım, Putin ve Medvedev ile görüşmesinin ardından beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtladı:

BİZİM DERDİMİZ HALEP DEĞİL!

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye konusunda Rusya’nın rejim üzerinde daha fazla inisiyatifini hissettirmesini beklediklerini söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu: “Suriye konusunda bir kere Sayın Cumhurbaşkanımızla Putin çok sık şekilde görüşüyor, istişareler yapıyorlar. Biz şu anda Suriye’deki pozisyonumuz itibariyle çözüm üretme konusunda daha etkin konumdayız. Bu da ağırlıklı olarak Fırat Kalkan’ı ile başladı ve devam etti. Halep konusundaki kaygılarımızı anlattık. Onlar da buna karşılık şunu anlamak istediler. Bizim sanki Fırat Kalkanı’nda El Bab’a yönelik faaliyetlerimizin Halep’i de kapsadığı şeklinde bir algı var. Onun öyle olmadığını Cumhurbaşkanımız da söylemişti ama tekrar bu konuyu açtılar. Bizim derdimiz orada akan kanın durdurulması, bir an önce insani yardımların Halep’e ulaşması. Bu konuda ne gerekiyorsa yapıyoruz. Özellikle Rusya’nın rejim üzerinde daha fazla inisiyatifini hissettirmesini beklediğimizi ifade ettik”

KÜRT KORİDORU İÇİN ORADAYIZ!

Başbakan Yıldırım, Kürtlerin koridor oluşturmasını engellemek için çaba gösterdiklerini belirterek, şunları ifade etti: “Bizim oradaki duruşumuz, Türkiye’nin güvenliğini sağlamaya dönük. DEAŞ’a karşı, YPG’ye, PKK uzantılarına karşı Türkiye’nin güvenliğini sağlamak, PYD’nin koridor oluşturmasına mani olmak. Güney’de ineceğimiz nokta Bab’la sınırlı. Onun ötesinde bir planımız olmadığını bilmek istiyorlar. Bizim böyle bir planımız yok. Onlar da bu şartlar altında, rejimin bu konuya müdahil olmaması yönünde gayret gösterecekler. Biz bunu çok net ifade ettik. Onlar da itiraz etmediler. YPG/PYD, PKK’dan farklıdır diye bir yorum getirmediler.”

dihaber

EN SON EKLENENLER