Muslim: Kürtler bütün halklar için mücadele ediyor

13. Uluslararası Kürt Konferansı’nın ilk gününde gazetecilerin sorularını yanıtlayan PYD Eşbaşkanı Salih Muslim birçok konuyu değerlendirdi. Muslim, “Kürt halkı bugün bölgede bütün halklar için mücadele ediyor. Bundan yüz yıl önce Sykes-Picot antlaşmasıyla bölünen halkımız bugün bunu anlamsız kılmıştır” dedi.

‘Türkiye DAİŞ ilişkisi sürüyor’

Rojava’da oturtmaya çalıştıkları sistemi bütün bölge için bir model olarak gördüklerinin altını çizen Muslim, “Ulus devlet zihniyetinin değişmesi gerekiyor. Bugün bizim bölgede yapmak istediğimiz budur” dedi. Türkiye’nin Rojava ve Suriye’ye saldırısına da değinen Muslim, Türkiye’nin aslında Kürtlerin kazanımlarına saldırdığına dikkat çekti ve ekledi: “DAİŞ ve cihatçı gruplar gökten inmedi. Bunları Türkiye ve benzeri ülkeler bölgenin başına bela yaptı. Türkiye ile DAİŞ arasındaki ilişki hala devam ediyor.”

‘Dünya Kürtleri tanıyor artık’

ABD ile olan ilişkilere değinen Muslim, ABD’nin Kürtleri kullanmaya çalıştığını ifade etti. Muslim, açıklamalarına şöyle devam etti: “Kürtler DAİŞ’i durdurunca onları keşfettiler. Bütün dünya bizi tanıyor şimdi. Ama söyle bir soru var: ABD kabul etmediği Kürtleri şimdi nasıl kabul edecek? Daha önce bizi reddediyorlardı ama şimdi direk bizimle görüşüyorlar. Eskisi gibi bizi Türklere, Suudi Arabistan’a sormuyorlar. Tabi hala Türkiye’de çekindikleri için bizimle görüşmeyenler var.” Muslim, BM toplantılarını da eleştirerek, kendilerinin çağrılması gerektiğini vurguladı.

BRÜKSEL / ANF

EN SON EKLENENLER