Gazetecilere jandarma engeli

Dünya İnsan Hakları Gününde tutuklu gazetecilerle dayanışmak amacıyla Silivri Cezaevi önünde açıklama yapmak isteyen gazeteci emek ve meslek örgütleri ile aileler jandarma tarafından engellendi.

DİSK Basın-İş Sendikası, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Haber Sen, Basın Enstitüsü Derneği (IPI), Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), PEN Türkiye, tutuklu gazeteci ve yazarlar için dayanışmak için Silivri Cezaevi önünde yapmak istedikleri basın açıklaması jandarma tarafından engellendi. Cezaevine giden tüm yollar kapatıldığı için gazeteciler cezaevi önüne gidilemedi.

Bunun üzerine ellerinde, “Gazetecilik suç değildir” dövizleri taşıyan gazeteci ve tutuklu gazetecilerin aileleri, “Gazeteciler tutuksuz yargılansın” yazılı pankart açarak, basın açıklamasını Silivri Kent Meydanı’nda gerçekleştirdi.

‘KOMİK BİR ŞEKİLDE YASAKLADILAR’

Açıklamada söz alan Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Dünya İnsan Hakları gününde cezaevlerinde bulunan meslektaşları ile dayanışmak amacıyla cezaevi önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istediklerini fakat bunun da valilik tarafından engellendiğini söyledi. Cezaevine yaklaşık bir kilometre kala araçların durdurulduğu bilgisini paylaşan Eren, “Önümüzü kesen jandarma yetkilileri valilik tarafından basın açıklaması yapılacağına dair bir istihbarat aldıklarını ve bu yüzden yasaklandığını söylediler. Bu komik gerekçe ile açıklamamız engellendi” dedi.

‘ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu da en demokratik haklarını kullanmak istedikleri için engellendiklerini söyledi. Önderoğlu, “Türkiye’nin vahim bir aşmaya geldiğini düşünüyoruz. Tüm engellemelere rağmen uluslararası dayanışmayı büyütüp birlikte hareket etmeye devam edip, arkadaşlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

‘DOSYALARI HAZIRLANMAMIŞ ONLARCA GAZETECİ VAR’

Önderoğlu’nun ardından konuşan Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilcisi Uğur Güç ise, sözlerine 140’ın üzerinde gazeteci olduğunu hatırlatarak başladı. Haberin suç olarak sayıldığı günlerden geçildiğini dile getiren Güç, “Bugün dosyaları henüz hazırlanmamış onlarca gazeteci var. Bugün hükümete tekrar seslenelim gazetecilik yapmak suç değildir, tutuklanma bir cezalandırma olarak kullanılmamalıdır” diye konuştu.

TUTUKLU GAZETECİLERIN MESAJI OKUNDU

Basın açıklaması sonrası, tutuklu Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının mesajları aileleri tarafından okundu. Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu mesajında, “Bu kadar büyük acılar varken, ülkemde siyasetçiler ve yazarlar cezaevindeyken, Cumartesi Anneleri’nden Asiye Karakoç evladının katilini bulamadan göç etmişken kendim için bir şey istemeye utanırım” dedi. Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ise mesajında, tehlikeli ve riskli bir görevi yerine getirdiklerini ifade ederek, “Gerçekleri halka aktarmanın bir bedeli var bunu şerefle ödüyoruz” diye belirtti. Gazetenin karikatüristi Musa Kart ise, mesajında “Türkiye ve dünyada sergilenen dayanışma fotoğraflarından çok etkilendim bu fotoğraflara giren tüm dostları sevgiyle kucaklıyorum” dedi.

EN SON EKLENENLER