Halep’te operasyonlara ‘tahliye’ arası

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 8 Aralık günü akşam saatlerinde Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının düzenlendiği Hamburg’ta yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun Halep’in doğusundaki operasyonlarını geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Açıklamanın ardından, bölgedeki bombardımanlar “kısmen” azaldığı belirtildi.

Lavrov, “Bugün size şunu söyleyebilirim ki, Suriye ordusunun Doğu Halep’teki askeri operasyonları askıya alınmıştır çünkü sivillerin tahliyesi için büyük bir operasyon yürütülüyor” diye konuştu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Başından beri yaklaşımımız Rusya’nın söylediklerini dikkatle dinlemek. Ancak bu sözler sahaya yansıyacak mı görmek için beklememiz gerekiyor” dedi.

Halep’te denetimlerindeki bölgelerin yüzde 70’inden fazlasını kaybeden silahlı gruplar, Îdlib’e tahliye edilmeleri için geçtiğimiz günlerde 5 günlük ateşkes talep etmişti. Suriye rejiminden ateşkese ret cevabı gelmişti.

Çatışma ve bombardımanların nispeten azaldığı kentte önceki gece ve dün sabah 8 bini aşkın kişinin tahliye edildiği bildirildi.
Dün de Hamburg’ta basın toplantısı düzenleyen Lavrov, operasyonların neden tamamıyla durdurulmadığı sorusuna, “Ben operasyonların tamamen durdurulduğunu söylemedim. Söylediğim, operasyonların belirli bir süre için durdurulduğuydu. Bunun amacı, oldukları yerden ayrılmak isteyen sivil halka yardımcı olmak” yanıtını verdi.

HALEP

EN SON EKLENENLER