İnfaz edilen gençler için savcı ‘hukuka uygun’ dedi

Amed’de 24 Aralık 2015 tarihinde sokakta polisler tarafından elleri kelepçelenerek işkence ile infaz edilen 3 genç hakkında açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. Soruşturmada ‘Gençler infaz edildi” diyen görgü tanıklarının beyanlarına başvurulmazken, ölümün ‘hukuka uygun’ olduğu kararı verildi

Amed’in Yenişehir ilçesinde Şehitlik Semtinde 24 Aralık 2015 tarihinde Mehmet Mutlu, Sezgin Demirok ve Cüneyt Yeni isimli gençlerin infaz edilmesine ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verildi. Açılan soruşturma kapsamında 3 gencin öldürülmesinin polislerce yapılan ‘Dur’ ihtarına uymadıkları gerekçesiyle meydana geldiği ileri sürüldü. Kararda katledilen 3 gencin polis ihtarına uymadıkları ve kaçar halde el bombası ile saldırıda bulunmaya teşebbüs etmeleri üzerine çıkan çatışmada etkisiz hale getirildiği iddiası yer aldı

Savcının çelişkisi!

“Sokağa çıkma yasağı”nın ilan edildi Sûr ilçesi’ndeki operayonlar ile bağlantı kurulan takipsizlik kararında ” “Diyarbakır ilinde devam etmekte olan operasyon esnasında ölü olarak bulunduğu/bulundukları…” ibaresinin yer alması ve soruşturmanın incelenmesi bölümünde çatışma yaşandığı belirtilmesi söz konusu çelişkiyi ortaya koydu. Soruşturma evrakında öldürülen 3 gencin ‘Şüpheli’ olarak bulunması da dikkat çekti. Soruşturmada, 2559 Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair 5681 sayılı kanunun 4. Maddesi’ne göre, “Polis, görevini yaparken direnişle karşılaşması halinde bu direnişi kırmak amacı ile ve kıracak ölçüde zor kullanmaya yetkilidir…” ve Türk Ceza Kanunu’nun 5237 sayılı maddesinin c fıkrasına dayandırılarak, “…polis şüphelinin yakalanmasını sağlamak amacıyla ve sağlayacak ölçüde silah kullanmaya yetkilidir” denildi.

Savcı polislerin kimliklerini araştırma gereği duymadı!

Görgü tanıklarının beyanlarına başvurmayan Cumhuriyet Başsavcılığı, “Operasyonda görevli kolluk kuvvetlerinin maktul şüphelilere karşı silah kullanarak onların ölümüne sebep olmaları yönündeki eylemlerinin hukuka uygunluk nedenleri çerçevesinde hareket etmeleri sonucu meydana geldiği kanaatine varıldığından…” şeklinde polislerin kimlikleri araştırılmadan soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.

Görgü tanıkları işkenceyi anlattı

Polisler tarafından Mutlu, Demirok ve Yeni’nin katledilmesinden sonra görgü tanıkları, polisin yaralı bir şekilde yerde yatan Mutlu ve Demirok’un ellerini kelepçelediğini, polisin ‘Amirim yaşıyorlar’ şeklinde bir başka polise soru sorduğunu, daha sonra ‘Sık sık’ şeklinde talimat verdiği beyanında bulundu. Bir diğer görgü tanığı ise “Polis, genç her defasında kafasını kaldırdığında ona bağırıp, hakaret edip, kafasına ve ellerine basıyordu. Sonra ellerini kelepçeledi arkadan. Tekmeliyordu onları. Polis pencereden baktığımızı görünce bana bağırıp, silah doğrultarak içeri girmemi söyledi. Ben içeri girdikten sonra birinin ‘Sık sık’ sözünü duydum ve 2 el silah sesi geldi” şeklinde beyanda bulundu.

Aileler ve fotoğraflar infazı doğruluyor

Katledilen gençlerin otopsi raporu ailelerine verilmezken, teşhis sırasında ailelerin gençlerin kafalarına tek kurşun beyanı da infazı doğruluyor. Öldürülen gençlerden Cüneyt Yeni’nin vurulduğu ana ait fotoğrafta yerde biri siyah diğeri beyaz iki adet plastik kelepçenin bulunması, görgü tanıklarının anlatımları ile birlikte “infaz yapıldığını” doğruluyor.

AMED

EN SON EKLENENLER