İran’da savaş bütçesi katmerlendi

Kürtlere, Beluçlara karşı asimilasyon, zından ve idam politikası uygulayan, Suriye ve Irak’ta vekalet savaşı veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti tarafından meclise sunulan 2017 bütçe tasarısında savunma harcamaları geçen yıla oranla yüzde 39 artarak 10,3 milyar dolara yükseldi. Böylece üç buçuk yıllık Ruhani döneminde savunma bütçesindeki artış yaklaşık yüzde 80’e ulaştı.

Ülkedeki siyaset, ekonomi ve sosyal alanlarındaki anlaşmazlıklarına rağmen Ruhani hükümeti ile Devrim Muhafızları Ordusu’nun dış politikada eş güdümlü hareket etmeleri dikkati çekiyor. Göreve geldikten sonra önceliğini nükleer anlaşma ve yaptırımlardan dolayı yıpranan ekonomiyi iyileştirmeye veren Ruhani hükümeti, Devrim Muhafızları’nın Suriye başta olmak üzere bölgesel politikalarındaki rolüne itiraz etmedi. Genel bütçeden 2013 yılında 3,3 milyar dolar alan Devrim Muhafızları, 2014’te 5 milyar dolar, 2015’te ise 6,1 milyar dolar aldı. 2016 bütçe tasarısında Devrim Muhafızları’na tahsis edilen pay 4,5 milyar dolara düşürülse de ordu ve savunma bakanlığının bütçesi artırıldı. 2017 bütçe tasarısında ise Devrim Muhafızları’na ayrılan pay geçen yıla oranla yüzde 53 artışla 6,9 milyar dolara yükseldi.

Buna göre İran’da ordu, Devrim Muhafızları, Gönüllü Güvenlik Güçleri (Besiç) ve Genelkurmay Başkanlığı’na tahsis edilen bütçe, Haziran 2013’te göreve gelen Ruhani döneminde yaklaşık yüzde 80 arttı.

TAHRAN

EN SON EKLENENLER