‘TARİKAT’TAN AZLETTİLER ip

Türkiye gibi ülkelerde iktidarlar tarikat ittifaklarını yeni partnerlerle sürdürürken, Güney Kore’de bir tarikatın yönlendirmesiyle siyaset yaptığı ortaya çıkan Devlet Başkanı Park Geun-hye’yi haftalardır protesto eden milyonlar hedeflerine ulaştı. İstifa edeceğini açıklayan Park, parlamento tarafından azledildi

Wikileaks’ın yayınladığı belgelerin sarstığı Güney Kore’de skandalların odağındaki Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin görevinden azledilmesi için sunulan önerge parlamento tarafınan onaylandı.

Son dönemde gündemden düşmeyen Güney Kore tarihi bir karar verdi. Wikileaks belgelerinde tarikatın yörüngesine girdiği, tarikat şefinin isteği doğrultusunda ülkeyi yönettiği belirlenen ve bu tarikat skandalıyla ülke gündemine oturan Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, parlamento kararıyla görevinden azledildi. Milyonlarca kişinin haftalarca sürdürdüğü protestoların dinmemesi üzerine istifa kararı alan Park için oylama yapıldı.

Güney Kore televizyonları tarafından canlı yayınlanan oylamada parlamentodaki 300 milletvekilinden 234’ü Park’ın azli lehinde oy kullandı. 56 milletvekili ise Park’ın görevinde kalması yönünde oy kullandı. Ülkenin ilk kadın Devlet Başkanı Park’ın azlini isteyen önergenin parlamento üyelerinin üçte ikisinin onayına ihtiyacı vardı.

İstifa etmişti

Park Geun-hye ülkesinde haftalardır süren siyasi krizin ardından kasımın sonunda canlı yayında istifa edeceğini açıklamıştı. Muhalefet İstifa açıklamasını üçkağıtçılık olarak nitelemişti. Park’ın görev süresi 2018’de doluyordu. Azil kararının uygulamaya geçmesi için Anayasa Mahkemesi’nin de onay vermesi gerekiyor. Bu süre içerisinde ise Park’ın yetkileri geçici olarak elinden alınarak Başbakan Hwang Kyo-ahn’a devredilecek. Anayasa Mahkemesi’nin kararını vermesinin 6 ay sürebileceği ve Park’ın bu süre içerisinde Mavi Saray’da kalmayı
sürdüreceği de belirtildi.

Tarikatın kuklası

Türkiye’de AKP iktidarı, 2002-2013 yılları arasında koalisyon kurduğu ortağı Gülen Cemaati ile savaşa tutuşup, yerini başka tarikatlarla doldurma yoluna başvururken, Güney Kore’de ise Devlet Başkanı Park’ın tarikat ile çalıştığı ortaya çıktı. Park’ın gölgesinde olduğu tarikat Şefi Choi Tae Min, 1994 yılında ölünce tarikatın başına kızı Choi Soon-sil geçti. Park’ın hiçbir pozisyonda olmayan Choi Soon-sil ile birlikte ülkeyi yönettiği tespit edilince kıyamet koptu. Park’ın konuşmalarını, hatta 2014’te 300’e yakın çocuğun öldüğü gemi faciasından sonra yaptığı konuşmayı dahi Choi’nin yazdığı öne sürülüyordu. Choi, devlet başkanına akıl hocalığı yapan “gizemli bir karakter” olarak görülmesinin yanı sıra Park ile ilişkisini kullanarak işvrenleri bazı vakıflara bağış yapmaya zorlamak ve zimmetine yaklaşık 9 milyon dolar geçirmekle suçlanıyordu. Skandal olarak nitelenen olay, Korelileri sokaklara döktü. Ülkede son 30 yıl içinde yapılan en büyük protesto eylemleri yapıldı. Ülkeyi tarikatların yönetemeyeceği, siyasilerin tarikat kuklası olamayacağı kaydedildi.

SEUL

EN SON EKLENENLER