Bir Şırnak hala var!

Aylarca çatışma ve ablukanın sürdüğü Şirnex’te (Şırnak), Cizre’den Sur’a Dayanışma Koordinasyonu tarafından 29-30 Kasım tarihlerinde yapılan gözlem ve incelemelere dair hazırlanan rapor, Taksim Hill Otel’de gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna açıklandı. Heyet içerisinde HDK çağrıcılığında Barış Bloku, SODAP, ESP, Çağrı Dergisi ve Doğu Güneydoğu Dernekler Platformu yer aldı. “Şırnak’ı Yalnız Bırakma. Haydi Dayanışmaya!” şiarıyla yapılan basın açıklamasına HDK Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, çok sayıda yazar, aydın, gazeteci, akademisyen ve kurum temsilcileri katıldı.

40 bin kişi göç etti

SODAP Eşsözcüsü Saniye Evren tarafından okunan raporda, 14 Mart 2016 tarihinden bu yana Şirnex kent merkezinde başlayan çatışma ve abluka süresi boyunca yaklaşık 40 bin kişinin göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. Raporda, 14 Mart-14 Kasım günleri arasında devam eden ve 9 ay süren abluka süresi boyunca Şirnex’te Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bağlı zarar tespit komisyonunun raporlarına göre 14 bin 727 evde hasar tespit çalışması yapıldığı, 2 bin 44 evin ise yıkıldığı kaydedildi.

Dayanışma çağrısı

Aileler ile yapılan görüşmelerinde yer aldığı raporun sonuç bölümünde ise şu tespitlere yer verildi: “Rapor yaşananların çok küçük bir bölümünü yansıtıyor. Şırnak’ta geçtiğimiz süre boyunca, Mart 2014 MGK Kararlı ‘Çöktürme Planının’ bütün aşamalarının işlediğini tespit ediyoruz. İsrail’in Filistin’i işgal etmesi ile birlikte Filistin için şöyle bir tabir kullanılırdı ‘Bir Filistin vardı, Bir Filistin hala var’. Hala devam eden büyük bir yıkımın ardından ‘Bir Şırnak Vardı’ diye ifade etmek çok hatalı olması gerek, fakat Şırnak halkının duruşu, bölgeye giden bizlere olan yaklaşımları, sahiplenişleri ‘Bir Şırnak hala var’ ifadesini de olanca biçimiyle doğruluyor.” Son olarak Şirnex halkıyla dayanışma içerisinde olunması gerektiğini belirten Koordinasyon, Şirnex için Kardeş Aile kampanyasının acilen büyütülmesi ve sadece maddi değil, manevi olarak da Şirnex’e destek olunması gerektiğini belirtti.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER