İsveç’te ilk cemevi için etkinlik düzenlendi

İsveç’te yaşayan Aleviler “Bir tuğla da siz koyun” kampanyası kapsamında dayanışma etkinliği düzenledi.

Etkinliğe, İsveç’in ilk cemevinin kurulmasına destek vermek için yüzlerce kişinin yanı sıra İsveçli yerel politikacılar ve milletvekilleri, Avrupa Alevi Birliği Konfederasyonu yöneticileri, HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ve CHP Milletvekili Neceti Yılmaz ile Alevi Dedesi Mustafa Mısır konuşmacı olarak katıldı.

İsveç Alevi Federasyonu Başkanı Nevin Kamilağaoğlu, Aralık ayının karanlık bir ay olduğunu, Maraş ve Roboski gibi toplumda travma yaratan katliamların bu ayda gerçekleştirdiğini hatırlattıktan sonra, “Bu karanlık ve kasvetili havada yaptığımız gecenin ve Uppsala’da açacağımız Cemevinin bir mum ve umut ışığı olmaasını diliyoruz” dedi.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker de, “Artık nerede yaşarsak yaşayalım. Gerek Ortadoğu’nun her hangi bir coğrafyasında veya Avrupa’da olsun Aleviler olarak cesurca, yiğitce inancımız ve yolumuzdan onur duyarak bu çağın bize yüklediği sorumluluk neyse bunun gereklerini yerine getirmemiz gerekir” dedi.

Alevilerin örgütlenmeleri ve direnmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Çankaya, farklı inanç ve kimlikten yok etmeyi hedefleyen AKP Hükümetine karşı birlikte mücadelenin gerekliliğine dikkat çekerken, CHP yönetimi ise tabandan gelen talepleri ciddiye almamakla eleştirdi.

Çankaya, “Seyirci kalmak CHP’ye hiç yakışmıyor. HDP ile birlikte hareket etmek zorundayız” dedi. HDP Milletvekili Mahmut Toğrul ise, HDP’nin farklı inanç ve kimlikleri bir araya getiren bir proje olduğu için AKP tarafından bir tehlike olarak görülüp yok edilmek istediğini söyledi. Gece, türküler ve semahlarla son buldu.

EN SON EKLENENLER