Yıllar sonra aynı şarkı bu kez Rohat Aktaş için

Cihangir’deki evine giderken öldürülen HADEP yöneticisi Rohat Karadeniz için yazılan “Rohat” isimli şarkıya 16 yıl aradan sonra Cizre’de yaşamını yitiren gazeteci Rohat Aktaş’a atfen klip çekilecek.

Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) yöneticisi Rohat Karadeniz 1995 yıllında İstanbul Beyoğlu’nda Cihangir’deki evine giderken bıçaklanarak öldürüldü. Kim tarafından öldürüldüğü belli olmayan Karadeniz için, 16 yıl önce ‘Rohat’ ismiyle bir şarkı hazırlandı. Müziğini Yücel Arzel’in yaptığı, sözlerini ise Cevat Besi ile Dengbêj Xalîde’nin yazdığı şarkı yıllar sonra Cizre’deki bodrumlarda yaşamını yitiren Azadiya Welat Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’a atfen klibi çekilecek.

Yıllar önce yazılan ve Rohat Karadeniz için bestelenen şarkının bu kadar zamandan sonra benzer bir şekilde yaşamını yitiren Rohat Aktaş’a atfedilmesi ise, o günden bugüne devletin Kürt soruna yönelik politikasının da benzerliğine dikkat çekiyor. Klipte, Cizre’de yıkılan evlerin yanı sıra Rohat Aktaş’ın görüntülerine de yer verilecek.

Şarkıyı seslendiren ve aynı zamanda sözlerinde emeği olan Dengbêj Xalide, Yücel Arzel’le tanışmak için gittiğini ve kendisiyle birlikte şarkıyı yazdığını söyledi.

‘GEÇEN ZAMANDA BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ’

Arzel’in kendisine Xewn ve Rohat parçalarının müziğini verdiğini belirten Xalidê, “Rohat” adlı şarkının hikayesini de şöyle anlattı: “Rohat, Yücel’in çok yakın bir arkadaşıydı. Rohat, o dönemde HADEP’in yönetiminde yer alıyordu. Rohat, evden çıkarken mi, eve giderken mi tam hatırlamıyorum ama bıçakla öldürüyorlar. Bunun üzerine Yücel, Rohat için müzik besteliyor. Yücel ile birbirimizi tanıdıktan sonra müziği bana, ‘müziğe şiir yazabilir misin?’ şartıyla verdi. Ben de yazabileceğimi söyledim. ‘Rohat için ne yapalım?’ diye düşündük. Bir akşam evdeyken aklıma, ‘şevek ji şevan, sterkek zeri ji azman’ sözleri geldi. Biri öldüğünde gökyüzünden bir yıldız kayıyor ya. Onu temsil ediyor. O aklıma geldi. Daha sonra Cevat Besi ile sözlerini tamamladık” diye konuştu.
Xalidê geçen yıllardan bu yana Kürt sorununda bir şey değişmediği için, bu şarkıyı Rohat Aktaş’a atfetmek istediğini söyledi. Daha önce şarkıya klip yapmadıklarını söyleyen Xalîde, bunu Rohat için yapacaklarını kaydetti.

EN SON EKLENENLER