Golan’da göller kurutuldu

Hakkari’de kentin su sorununu çözmek için başvurulan yöntem Golan Bölgesi’ndeki birçok gölü kuruttu.

Hakkari Belediyesi’nin kentin su sorununu çözmek için başvurduğu yöntem Golan Bölgesi’ndeki birçok gölü kuruttu. Kentin kuzeyinde bulunan Berçelan ve Golan bölgelerinde bulunan su kaynaklarından kente su taşıma çalışmaları sürerken, Golan Bölgesi’nde yapılan yanlış kaynak toplama sonucu içinde balıkların da olduğu birçok göl kurudu.

‘YANLIŞTAN GERİ DÖNÜN’

Bölgede incelemelerde bulunarak, durumu raporlaştıran doğasever kulüpler, doğaya verilen zararın önüne geçmek için çalışma yürüttü. Çalışmalarda yer alan Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hacı Tansu, yapılan yanlıştan biran önce dönülmesini istedi.

‘GÖLLER KURUMADAN DA SU GETİRİLEBİLİR’

Kentin su kaynakları açısından zengin bir kent olduğunu söyleyen Tansu, “Kaynakların tamamını borular marifeti ile topladığından dolayı göller kurudu” dedi. Kentin su sorununun göller kurutulmadan da çözülebileceğine dikkat çeken Tansu, “Burada bentler yapılarak göller kurutulmadan ve doğal yaşama zarar vermeden yapılabilinirdi. Bu çalışma sistemi buradaki binlerce balığın ve diğer yaşamın ölmesine neden olmuş. Bizler Cilo Doğa Derneği, Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve Zirve Dağcılık Kulübü olarak bu göllerin kurumasını istemiyoruz. Bu nedenle bununla ilgili yapılacak her çalışmada da yer alacağız” diye konuştu.

‘GÖL EN AZ 10 METRE ÇEKİLMİŞ’

Yapılan çalışma yöntemine daha öncede tepki gösterdiklerini ancak bütün itirazlarına rağmen çalışmanın sürdüğünü söyleyen bölge köylülerinden Tacettin Karaman ise “Eskiden burada kaynak falan yoktu. Burası gölün içindeydi. Buradaki sular borulara taşındı ve gölün önü açıla açıla suların çekilmesine neden olunmuş. Bu göl en az 10 metre aşağı inmiş. Bizim burada köyde binlerce hayvan var ve bu göllerden besleniyor” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER