Mülteciler için kış daha da zor geçiyor

Metehan UD
İzmir

Savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve hayatta kalma mücadelesi veren mülteciler için kış ayları zor geçiyor. Gelişlerinin üzerinden beş yıl geçmesine rağmen Suriyeli mültecilerin çözülemeyen sorunlarının başında gelen barınma sorunu mülteciler için hayatı daha da zorlaştırıyor. Ortadoğu’daki savaşın ilk yıllarında İzmir mülteciler için bir transit geçiş güzergahı iken şimdi İzmir de mültecilerin yaşam alanına dönüştü. Mülteciler İzmir’in kent merkezindeki gecekondu tipi yerleşke alanlarına sahip Agora, Kadifekale, Basmane, Ballıkuyu, Kapılar gibi bölgelere yerleşmek zorunda kaldı. 

YIKILACAK EVLER DE KİRALANIYOR

Suriyelilerin gelişi ile birlikte durumu fırsata çeviren ev sahipleri kiraları arttırdı. Bölgede artık ev bulmak çok zor. Emlakçıların camlarına yansıyan ilanlara göre 1+1 evler 250 TL, 400 TL, 2+1 evler ise 500-600 TL arasında. Suriyeli bir işçi ayın yarısını kira için çalışıyor. Suriyelilerin yaşadıkları evler ise Türkiyelilerin bile tutmaktan kaçındığı, sağlıklı bir mimariye sahip olmayan, bodrum, yarı bodrum, çatı katı şeklinde genellikle 2 odadan oluşan eski evler.  Kiralanan evler arasında yıkılmak üzere olan boşaltılmış binalar da bulunuyor. 

ISITICISI OLMAYAN EVLER VAR

Kışla birlikte ısınma problemi yeniden kendini gösterdi. Hâlâ birçok evde herhangi bir ısıtıcı bulunmuyor. Kömür sobası olan evlerde maddi yetersizliklerden dolayı lastik, tekstil artığı gibi sağlıksız malzemeler yakılıyor. Elektrikli ısıtıcıların olduğu evlerde ise elektriğin pahalı olması nedeniyle sürekli ısınma sağlanamıyor. Evlerin eski, rutubetli olması ısınmayı daha da zorlaştırıyor. Onarılamayan kırık camlar ise tahta ve battaniyelerle kaplanmış durumda. 

Mültecilerin barınma sorunu ile ilgili konuştuğumuz Kapılar Mülteci Dayanışmasından Yalçın Yanık, bölgedeki oturulmayan evlerin de kıymete bindiğini ifade ederek, “Evlerin bir çoğu kiralamaya uygun değil. Mülteci aileler bizlerden hâlâ soba istiyor. Bu sorun çözülebilmiş değil, ısınamayan evler bulunuyor. Yeni doğmuş bir bebeği olan aileye elektrikli soba kullandığı için 200 TL fatura gelmiş. Ev sahibi de diğer faturaları da ödeyemezler düşüncesiyle 1 hafta içinde aileyi evden çıkardı. Bazı evler kömür sobasına da uygun değil çünkü bacalar çekmiyor, tehlike yaşanmaması için kömür sobası kullanamıyorlar” dedi

‘EVLER DENETLENMELİ’

Öncelikle bu kışın atlatılması için adım atılması gerektiğinin altını çizen Yanık şunları söyledi; “Acilen hem devletin hem de yerel yönetimlerin harekete geçerek buradaki evleri denetlemesi, kalınamayacak evlerde yaşayan mültecileri başka evlere yerleştirmesi gerekiyor.  Sobası olmayan evlere, soba, odun ve kömür sağlanmalı. Harekete geçilmesi için illa ölüm yaşanmasına gerek yok. Ayrıca kitle örgütleri ve duyarlı insanlar da bu konuda mültecilerle dayanışma gösterebilir.”

Evrensel

EN SON EKLENENLER