Fazıl Say: Endişelerimizi dayanışmayla paylaşalım

17 Aralık’ta 2016 Uluslararası Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleme Ödülü’nü alacak olan Fazıl Say, törenle ilgili açıklamalar yaptı. 

Bonn’da yapılacak törene Kültür Bakanı ve Dışişleri Bakanını davet ettiğini söyleyen Say, “Törende hiç bir devlet veya hiç bir iktidar ile ilgili bir konu geçmeyecektir, tek konumuz sanat ve insanlıktır. Herkes gelebilir” dedi. 

Beethovenpreis ödülü için “Bu ödül elbette bir Beethoven yorumcusuna ve bir besteciye verilen bir müzik ödülüdür, ama aynı zamanda Besteci Ludwig van Beethoven’in idealleri doğrultusunda bir “insanlık”, “insan hakları”, “barış” ve “özgürlük” ödülüdür” diyen Say, bu konuda, sanatın önüne siyaset geçmemesi için gerçekten Beethoven Akademisi ve kendisinin de gayret gösterdiklerinin altını çizdi. 

CAN DÜNDAR TÖREN METNİNİ YAZMAYACAĞINI AÇIKLADI

Say açıklamasında Beşiktaş’ta yaşanan bombalı saldırının ardından Türkiye’nin zor günler geçirdiğini ve dayanışma ve kardeşlik içinde olmanın toplum için iyi olacağını belirtti.Törende “Fazıl Say’ın sanatını ve bu ödüle niye layık olduğunu anlatan ve tanıtan” konuşma metnini hazırlayacak olan Can Dündar da bu seferlik, bu metni hazırlamaktan vazgeçtiğini kamuoyuna açıkladı. Dündar, hassasiyetle, kendi katılımının özellikle Türkiye’de ve Almanya’daki Türklerde yaratacağı siyasi tartışmanın bu ödülün sanatsal kıvamının ötesine geçmesinden endişe duyduğunu belirtti. Say, Dündar’ın bu kararını haklı bulduğunu belirterek şöyle dedi; Can Dündar en ufak bir siyasi cümle kurmasa bile o gün orada olması maalesef bazı çevreleri rahatsız eder haldedir, ben şahsen, bu rahatsızlıklarının iktidar ile vatandaşları arasında oluşmaması, dünyaya yansımaması, ve bu tür durumların bir şekilde her birey, her insan için iyiye bağlanması taraftarıyım. Yine de bugünlerdeki bu duyarlı duruşu dolayısıyla kendisine teşekkür ederim. Dediğim gibi, toplumun ve devletin her kesiminden insan bu onurlu törene davetlidir.

Benim kimseyle bir alıp veremediğim de yoktur. Endişe ve üzüntümüzü, dayanışma ile paylaşabilelim isterim.
17 Aralık’ta düzenlenecek etkinlikte, Aşık Veysel anısına yazdığı “Kara Toprak” eserini çalacak olan Say’a Türk piyano ikilisi Ferhan ve Ferzan Önder’in yanı sıra Yunan Piyanist Maria Ntokou, Suriyeli Ermeni Müzisyen İbrahim Keivo, Filistinli Piyanist Kerim Seyid, Alman Piyanist Luisa Imorde ve ödülün 2015’teki sahibi Ayham Ahmed de eşlik edecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)
 evrensel

EN SON EKLENENLER