Sakharov Ödülü verilen Êzidî kadını: Bu zulmün bir daha yaşanmasına müsaade edilmemeli

Sakharov Ödülü verilen Êzidî Kürt kadını Lamiya Başar, bir daha bu zulmün yaşanmasına müsaade edilmemesini istedi.

Avrupa Parlamentosu tarafından verilen Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü’ne layık görülen Êzidî Kürt kadını Lamiya Başar, DAİŞ zulmünün bir daha yaşanmasına müsaade edilmemesini istedi. Sovyet bilim insanı Andrey Sakharov anısına 1988’den bu yana Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen Düşünce Özgürlüğü Ödülü bu yıl Strasbourg’da düzenlenen törenle DAİŞ zulmünden kurtulan Lamiya Başar ve Nadiya Murad’a verildi.

Ödülü alan 18 yaşındaki Êzidî Kürt kadını Lamiya Başar, “Kurbanların sesi olmak için buradayım” diyerek, DAİŞ zulmünün bir daha yaşanmasına müsaade edilmemesini istedi.

Lamiya Başar ve Nadiya Murad,3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ’in Şengal’e yönelik soykırım saldırısında esir alınmıştı. 1,5 yılı aşkın süre DAİŞ’in elinde esir kalan Lamiya Başar, Nisan 2016’da kurtulmayı başarmış ve daha sonra tedavi için Almanya’ya getirilmişti.

Aynı zulme maruz kalan Nadiya Murad ise, Kürt güçlerinin müdahalesi sonucu Kasım 2014’de DAİŞ’in elinden kurtulmayı başarmıştı. Nadiya Murad, son olarak Eylül ayında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi olarak seçilmişti.

EN SON EKLENENLER