AİHM Cizîr için Türkiye’den savunma istedi

AİHM Cizîr’de ‘sokağa çıkma yasakları’nda yaşanan vahşette ilişkin yapılan başvuruları kabul etti ve Türkiye’den savunma istedi 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2015 Ağustos ayından bu yana Türkiye’de uygulanmakta olan “sokağa çıkma yasakları”nda yaşanana hak ihlallerine ilişkin yapılan 34 başvurunun Türkiye’ye bildirilmesi ve hükümetten yazılı savunma istedi. Başvurularda dile getirilen şikayetlerin bir kısmının kabul edilemez bulunduğuna yer veren AİHM, başvuruların esasına ilişkin kararını ileri bir tarihte vereceğini açıkladı. AİHM’in, Türkiye’ye bildirilip yazılı savunma istediği şikayetler arasında hukuka aykırı öldürme, yaşam hakkının korunması konusunda gerekli önlemlerin alınmaması, kötü muamele ve bazı başvurucuların uzun süreler boyunca evlerinde mahsur kaldıkları gerekçesiyle özgürlüklerinden hukuka aykırı bir şekilde mahrum bırakılmaları yer aldı. Başvurucular, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 2’nci Maddesini oluşturan yaşam hakkı, 3’üncü Maddesini oluşturan işkence yasağı ile 5’inci Maddesini oluşturan özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini belirtmişti.

40’da fazla başvuru

Bazı başvurucular ayrıca, yasal temsilcilerin gözaltına alınıp tutuklanarak cezaevine konulmasından da şikayet ederek, hükümetin Mahkeme İçtüzüğü’nün 39’uncu maddesi uyarınca verilen geçici tedbir kararlarına uymadığına yer vererek, bunların sözleşmenin “Bireysel başvurular” başlıklı 34’üncü Maddesinin ihlalini teşkil ettiğini ifade etmişti. Bölgede 2015 yılının Ağustos ayından bu yana vali ve kaymakamlar tarafından alınan “sokağa çıkma yasağı” kararları bağlamında 160’dan fazla kişi için geçici tedbir kararı verilmesi talebiyle 2015’in Aralık ayından bu yana AİHM’e 40’tan fazla başvuruda bulunuldu.

Başvuruları engellemeye dönük uygulama mı?

AİHM, Türkiye’den Şirnex’in (Şırnak) Cizîr (Cizre) ilçesindeki vahşet bodrumlarına dair bilgi de istedi. AİHM, başvurularını yapan Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi Av. Ramazan Demir’in tutuklanmasına ilişkin ise, “Başvuruları engellemeye dönük bir uygulama mı?” diye sordu.

EN SON EKLENENLER