CAR: DAİŞ’in kullandığı silahların hammaddeleri Türkiye’den

HABER MERKEZİ – İngiltere merkezli Conflict Armament Research (CAR) adlı gözlem kuruluşu, DAİŞ’in silah yapımında kullandığı kimyasal hammaddeleri Türkiye, Letonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden tedarik ettiğini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Raporda, DAİŞ’in Türkiye içinde büyük bir “tedarikçi ağı” bulunduğunun altı çizildi.

DAİŞ’in silah yapımında kullandığı kimyasal hammaddeleri, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu kimi ülkelerden tedarik ettiğini ortaya koyan önemli bir rapor yayınlandı. BBC Türkçe’nin haberine göre, geçtiğimiz ay, bir süre DAİŞ tarafından kontrol edilen ve örgütün Musul operasyonu sonrası çekildiği 6 tesisi gezen İngiltere merkezli Conflict Armament Research (CAR) adlı gözlem kuruluşu, incelemeleriyle ilgili bir rapor hazırladı.

Yayınlanan raporda, DAİŞ’in Türkiye içinde büyük bir “tedarikçi ağı” bulunduğu, Suriye üzerinden “Musul’a sokulan silahların ve mühimmatın hammaddesinin büyük bölümünün Türkiye iç pazarından sağlandığı” belirtildi.
DAİŞ’in, “teknik bir kesinliğe” ulaştığı silah yapım tesislerinde kullanılan potasyum nitrat ve aliminyum gibi bazı hammaddeleri Türkiye’den de tedarik ettiğinin açıkça altı çizildi.

Raporda ayrıca, Türkiye’nin yanı sıra Letonya, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden de DAİŞ’e, potasyum nitrat ve sorbitol gibi hammadde tedarik edildiğine ilişkin bilgiler yer aldı.

Tespit edilen bu bilgilerle ilgili ise, Türkiye’de hükümet yetkililerinden şu ana kadar henüz bir açıklama yapılmış değil.

EKİBİN BAŞINDAKİ İSİM: BİR FABRİKANIN STOKLARININ YARISI

Henüz Musul operasyonu sürerken DAİŞ’in geride bıraktığı silahları araştıran ekibi yöneten James Bevan, Kasım ayında BBC’ye verdiği demeçte “Geliştirilmiş silahlara ve ev yapımı patlayıcılara baktığımızda, büyük miktarlarda ediniyorlar ve bunları ilk olarak Türkiye pazarından alıyorlar” demişti.

DAİŞ’in tedarik kanallarının Türkiye’nin güneyine uzandığını söyleyen Bevan, yine “Bölgedeki bazı büyük dağıtıcılarla bir dizi güçlü ilişkilere sahip oldukları açık” vurgusunda bulunarak, rastlanan 3 bin ila 5 bin çuval kimyasal madde için “Bunun için birilerinin gidip bir fabrikanın stoklarının yarısını satın alması gerekiyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

RUSYA BM’YE ŞİKAYET ETMİŞTİ

Rusya da, geçtiğimiz Nisan ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne, Türkiye’nin DAİŞ’e yasadışı yollardan silah ve askeri malzeme gönderdiği iddialarını içeren bir rapor sunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Türkiye’nin DAİŞ’e lojistik destek sağladığı iddiasına tepki göstererek, “Şu anda sadece Suriye ve Irak’ta DAEŞ’in verdiği kayıp bizim onlarla mücadelemizde 3 bine ulaşmıştır. Bu mücadeleyi veren bir ülke, DAEŞ’e nasıl destek veriyor? Böyle bir anlayış olabilir mi, böyle bir yaklaşım olabilir mi?” demişti.

EN SON EKLENENLER