Kobanêli ressam: Her kadın bir ülkedir

Kobanêli Roya Shain, duygularını kelimelerden öte tuvale döken genç bir kadın ressam. DAİŞ saldırıları sırasında Riha’ya göç etmek zorunda kalıp, çoğunlukla savaş ve kadın figürlerini resmeden Shain, tuvale döktüğü her kadın için ise ‘Her kadın bir ülkedir’ diyor

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik 15 Eylül 2014’te başlattığı saldırılar nedeniyle ailesiyle birlikte yanlarına alabildikleri eşyalarla Riha’ya (Urfa) göç eden Kobanêli Roya Shain, genç bir kadın ressam olarak duygularını kelimelerden öte resimleri ile yansıtan bir sanatçı. Çok istemesine rağmen eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Shain, Riha’ya geldikten sonra evinin bir odasını resim yapmak için kullanmaya başladı. Shain’in yaptığı resimlerine yansıyan, gerçekliğini yakından hissettiği iki belirgin figür var: Savaş ve kadın.

Tablolarda savaşın izleri

Resme ilgisinin çocukluk yıllarına dayandığını söyleyen Shain, “İlk olarak kara kalemle başladım. Sonra sulu boya ve 7 yıldır da yağlı boya çalışıyorum. Şimdiye kadar bir tablom satıldı. Aslında ne kadara satılmış olması önemli değil benim için. Önemli olan sanata önem verilmesi ve kendimi geliştirebileceğim ortamların olması” dedi. Kobanê’den ayrıldıktan sonra tablolarında savaşı çizen Shain, savaştan kaçan Kobanêlileri tasvir ettiği tablosunu anlattı: “Göçebe yaşantımız beni etkiledi. Kobanê’den Türkiye’ye göçü çizdim. Bu tablo Kobanê’den çıkarken sınırı geçişimizi anlatıyor. Halk perişandı. Kadınlar, çocukları ile birlikte sınırı geçiyor. Savaşı yaşadık ve etkisinde kaldım. Gördüklerimi tabloma işledim.”

‘Birçok tablom Kobanê’de kaldı’

Ülkesindeyken yaptığı bir tabloyu savaş esnasında son anda yangından kurtardığını söyleyen Shain, tablonun üzerinde ateşin izlerini göstererek, “Yaptığım birçok tablom Kobanê’de kaldı. Bu tabloda gördüğünüz yer Kobanê. Ben çok konuşamam, savaşı anlatamam. Ancak tablolarımla size anlatmaya çalışacağım” dedi. Savaşın yanında bir kadın olarak kadınları resmetmekten zevk aldığını söyleyen Shain, kadın yüzleri çizdiği tabloları da şu sözlerle anlattı: “Her kadın bir ülkedir. Çocukluğumdan beri kadın suretleri yapıyorum. Bir kadının yüzü size birçok şey anlatır. Hüzünlü olsun, sevinçli olsun kadın başlı başına birçok şeyi içinde barındırır.”

RIHA

EN SON EKLENENLER