‘OHAL’in daha fazla istismar ve şiddet olduğunu anlatacağız’

İSTANBUL – “OHAL’e karşı herhalde direniyoruz” diyen kadınlar, yaşam alanları ve yaşam tarzlarına yönelik bir saldırı olarak nitelendirdikleri OHAL’e karşı direniş cephesini büyütmeyi hedefliyor. Zeynep Altınkaynak, OHAL’in daha fazla istismar, şiddet ve işsizlik demek olduğunu ev ev dolaşarak tüm kadınlara anlatacaklarını belirtti.

Darbe girişiminin ardından hükümet tarafından 3 ay süreyle ilan edilen ancak sürenin bitimi ile birlikte bir kez daha uzatılan Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamalarıyla yaşam alanlarına en çok müdahale edilen kesimlerin başında hiç kuşkusu kadınlar geliyor. Geçtiğimiz günlerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kadın meclislerinin startını verdiği “Biz kadınlar OHAL’e karşı herhalde direniyoruz” kampanyası ile ev ev dolaşılarak kadınlara OHAL’in ne anlama geldiği bir dizi etkinlikle anlatılacak.

OHAL’in kaldırılması için toplumda duyarlılık oluşturmayı amaçlayan ve tüm kesimden kadınlara ulaşmayı hedefleyen kadınlar, paneller düzenleyerek, sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentlerle dayanışacak. Kampanya çalışmalarının ekonomik boyu ile ilgili ise “Tüketmiyoruz” kampanyası gerçekleştirecek olan kadınlardan Zeynep Altınkaynak, kampanyaya neden ihtiyaç duyulduğunu ve içeriğine ilişkin bilgi verdi.

‘TÜM HAKLAR GASP EDİLİYOR’

Altınkaynak, OHAL ilanıyla toplumun tüm kesimlerine dönük başlatılan operasyonları hatırlatarak, OHAL’in birebir kadın özgürlük mücadelesine yönelik ilan edildiğini söyledi. Kadına yönelik şiddet, cinsel saldırı ve katliamlara ilişkin sürdürülen cezasızlık politikalarına değinen Altınkaynak, OHAL ile birlikte bu cezasızlık politikasının daha da görünmez kılınmaya çalışıldığını söyledi. “Milli birlik ve beraberlikle her geçen gün toplumda yeni bir nefret dalgası yaratılmaya çalışılıyor” diyen Altınkaynak, bunun birinci dereceden etkilenenin ise kadınlar olduğunu vurguladı. Altınkaynak, şunları aktardı: “Nasıl davranacağımızdan nasıl güleceğimize, nasıl oturup nasıl kalkacağımıza, iş alanlarımızda nasıl çalışacağımıza, eve kaçta girip kaçta çıkacağımıza kadar her alanımıza müdahale edilmeye başlandı. Bu öncesinde de var olan bir süreçti ancak OHAL ile beraber ‘ülkeyi kurtarıyoruz’ adı altında aslında kadın özgürlük mücadelelerinin yıllardır kazanılmış tüm halkları gasp ediliyor.”

‘OHAL DAHA FAZLA İSTİSMARI VE ŞİDDET DEMEK’

Altınkaynak, kampanyanın OHAL’in daha fazla çocuk istismarı, işsizlik ve kadına yönelik şiddet anlamına geldiğini topluma anlatma ihtiyacından doğduğunu dile getirdi. Kampanya ile evdeki, politik tercihi olmayan, ihraç edilen emekçi kadınlara, sağlıkçılara, gazetecilere temas etmeyi hedeflediklerini ifade eden Altınkaynak, OHAL’in kaldırılması için direniş cephesini en geniş kesimlere ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Toplumsal duyarlılığı oluşturmak adına gerçekleştirecekleri bir dizi etkinliği Altınkaynak şöyle sıraladı: “Ankara, Adana Mersin, İzmit, İstanbul gibi büyük kentlerde de en geniş kadın kesimlerini kapsayacak panellerle ‘OHAL’den öncemiz ve sonramız neydi’ diye sorup tartışmak istiyoruz. Orada en ufak bir hatırlatmada bile OHAL’in bizde neleri değiştirdiğini hayatımızda neleri normalleştirmeye çalıştığını bir kez daha göreceğiz. Kampanyamızın en önemli ayaklarından bir tanesi Kürt illerinde devam eden yıkım politikasına uğratılmış kentlerin çok ciddi ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları doğru temelde karşılayabilmektir. OHAL’in saldırdığı alanlardan bir tanesi siyaset alanı oldu. Kadın özgürlük mücadelesinde bugün dünyanın ilgisini çeken eşbaşkanlık sistemi en fazla hedef olan kurumlarımızdan biri oldu. Bunu sahiplenen kadınlar olarak eşbaşkanlık sistemini OHAL’e terk etmemek gibi bir ısrarımız var. Tutuklu kadın vekilleri ve dernek yöneticisi arkadaşlarımızla da sadece dayanışmak değil, devletin elindeki rehin pozisyonundan çıkartana kadar da kesintisiz bir şekilde mücadele etmek gibi çok net bir kararımız var.”

İLERKİ AŞAMADA ‘TÜKETMİYORUZ’ KAMPANYASI ÖRGÜTLENECEK

Kampanyanın ilerleyen aşamalarında “Tüketmiyoruz” kampanyasını örgütleyeceklerini vurgulayan Altınkaynak, toplumu yerel ekonomiye tekrar yönlendirmenin hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

Altınkaynak son olarak, “OHAL uygulamalarından, ülkenin gidişatından ‘rahatsızım’, ‘ülkede tekrar kalıcı barış ve demokrasinin tesis edilmesini istiyorum’, ‘çocuk istismarları tekrardan yaşanmasın’ , ‘taciz ve tecavüze karşıyım’ , ‘yeni Şırnak, Cizre Nusaybin yaşanmasın’ diyen kadınların ve ekonomik bağımsızlıklarını kazanması gerektiğini belirten bütün kadınlara kampanyaya destek vermeye çağırıyorum” dedi.

EN SON EKLENENLER