Aslı Erdoğan’ın edebiyatı tartışıldı

İstanbul’da yazar Aslı Erdoğan için bir grup okur, ‘Aslı Erdoğan Edebiyatı’ başlığıyla panel organize etti. Panelde konuşan akademisyen Hazal Halavut, Erdoğan’ın yazılarındaki tanıklığına vurgu yaparken yazar Bülent Usta ise Erdoğanın gazete yazarlığından bahsetti

İstanbul Eminönü’nde bulunan Tarih Vakfı Salonu’nda, Özgür Gündem Gazetesi’nin Yayın Danışma Kurulu üyesi Yazar Aslı Erdoğan için bir grup okur, “Aslı Erdoğan Edebiyatı” başlığıyla panel düzenledi. Moderatörlüğünü Yazar Sırma Köksal’ın yaptığı panelde eleştirmen Jale Parla, yazar Bülent Usta ve akademisyen Hazal Halavut söz aldı. Akademisyen Hazal Halavut, Türkiye’nin OHAL ve sıkıyönetim ile edebiyatın baskılandığı bir yer olduğunu ifade etti. Edebiyatla tanıklık kavramına vurgu yapan Halavut, “Aslı Erdoğan’ın acı ve tanıklıkla nasıl ilgilendiğini konuşmalıyız. Öncesinde ise edebiyatın acıya tanıklığına değilmeliyiz” dedi. Anlatmanın her zaman tanıklık etmeye yetmeyeceğinin altını çizen Halavut, örnek olarak ise 12 Eylül romanlarını gösterdi.

Tanıklığı biricikti

Tanıklık konusunda Aslı Erdoğan’ın farklı bir konumunun olduğuna vurgu yapan Halavur şunları kaydetti: “Aslı Erdoğan’a gelecek olursak Kabuk Adam’da Aslı, yaşanmayan bir aşkın acısını anlatır. Kabuk Adam Aslı’nın sonraki metinleri hakkında fikir de verir. Ayrıca söylemeliyim ki tanıklık kavramının da bir tarihi belli bir literatürü vardır. Tüm tanıdıkların bir de tarihi vardır. İşkenceyi anlatan edebiyata gelecek olursak işkence bir öznenin kendi acısına tanıklık etme kapasitesini elinden alınması dır. Bu noktada Aslı Erdoğan edebiyatının Türk edebiyatında yapılmamış biricik bir şeyi başarmıştır. Taş Bina kitabında neredeyse hiçbir işkence unsuruna yer vermeden en iyi işkence bu kitapta anlatılır.”

Gazete yazılarında tema ‘yazgı’

Bülent Usta ise Aslı Erdoğan’ın gazete yazarlığından bahsetti. Gazete yazılarında da edebi kimliğinden asla taviz vermediğini söyleyen Usta, “Romanlarında, öykülerinde kullandığı temaları gazete yazılarında da kullandığı görülüyor. Gazete yazılarında kullandığı tema ‘yazgı’. Aslı Erdoğan’ın yaşadığı zorluklara dayanma gücü yazım dilinin hem pamuk gibi hafif, kırılgan hem de kurşun gibi ağır olmasından da ileri geliyor. Aslı Erdoğan siyasi biri ama siyasetçi değil, yazardır. Bütün yaşamıyla Aslı Erdoğan bir keşişdir benim gözümde” diye konuştu. Jale Parla da, Aslı Erdoğan’a hayran olduğunu anlatarak Erdoğan’ın Mucizevi Mandarin kitabında yer alan “Yitik Gözün Boşluğunda” adlı öyküyü okudu.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER