Cinsel işkence ile geri adım attırmak istiyorlar

İstanbul’da yapılan gözaltı operasyonlarında özellikle kadınlara yönelik cinsel işkenceye dikkat çeken avukatlar, ‘Bu topraklarda en örgütlü güç kadınların gücüdür. Kadınlara dönük işkencenin sebebi geri adım attırabileceklerini düşünmeleridir’ dedi

İstanbul’da 11 Aralık’ta HDP’ye yönelik yapılan operasyonlarda yüzlerce kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlara yönelik yapılan işkenceler avukatlar aracılığı ile kamuoyuna yansımıştı. Gazete Şûjin’a konuşan avukatlar Diren Cevahir Şen ve Gülhan Kaya, özellikle gözaltına alınan kadınların maruz kaldığı cinsel işkenceye dikkat çekti.

‘Ayakta duramıyordu’

Müvekkillerinin gözaltında çıplak aramaya maruz bırakıldığını belirten Gülhan Kaya yaşanan işkencenin boyutlarını şu sözlerle anlattı: “Müvekkilimle görüştüğümde ayakta duramayacak haldeydi. Haseki Hastanesi’nde doktorların gözü önünde dövüldüğünü, doktorun müdahalesi ile bu işkenceden kurtulduğunu beyan etti. Son dönemlerde özellikle kadınlara yönelik gözaltında cinsel saldırı durumu yaşanıyor ve işkencenin bir yöntemi olan çıplak aramaya maruz kalıyorlar. Bu aramayı yapanlar da erkek memurlar oluyor.”

‘Hakimler umarsamıyor’

Bir müvekkilinin gördüğü işkenceyi anlatırken “Özellikle genital bölge ve göğüslerime vuruyorlardı” ifadesini kullandığını söyleyen Kaya, müvekkillinin tutuklandığını ve işkence ile ilgili rapor alması için revire götürülmesini talep ettiğini söyledi. Kaya, hakimlerin de işkence ile ilgilenmediklerini ifade etti. Özellikle kadınlara yönelik çıplak arama işkencesinin dayatıldığını vurgulayan Kaya, bunun temelinde yatanları şu sözlerle özetledi: “Çıplak arama bir işkence yöntemidir ve kadınlara dönük özel olarak uygulanmasının sebebi kadınlara en çok da bu yolla geri adım attırabileceklerini düşünmeleridir.”

Ses çıkarılmalı

Gözaltında kadınlara yönelik cinsel işkece ile ilgili ‘kadın düşmanlığı’ yorumu yapan avukat Diren Cevahir Şen ise “Bir kadının genital bölgesine şiddet uygulamak erkek şiddetinin görünen yüzüdür. Biz kadınlar olarak bu cinsel şiddete ses çıkarmamız gerekiyor” dedi. Gözaltına alınanlar arasıdan 18 yaşından küçükler olduğunu da belirten Şen, Beşiktaş patlamasının ardından gözaltına alınanların sadece ‘sosyal medya paylaşımı’ gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını söyledi. Şen, “Bu insanlar ne aileleri ne de avukatlarıyla görüşemiyorlar” dedi.

Kadınlar devleti korkutuyor

Özellikle kadınlara uygulanan cinsel işkenceye vurgu yapan Şen şöyle devam etti: “Bu topraklarda en örgütlü güç kadınların gücüdür. Memleketin her yerinde kadınlar kendi bedenlerine, kimliklerine sahip çıkıp savaşa karşı barışın dilini kurma noktasında en vicdanlı en örgütlü mücadeleyi verenlerdir. Kürtaj hakkımızdan, savaş karşıtı mücadeleye kadar bütün kadınlar sokakları, meydanları gece-gündüz bırakmadı, bırakmıyoruz. Bu mücadele erkek egemen devleti korkutuyor. Bu gözaltındaki kadınlara yapılan saldırılar da aslında erkek-devletin kadın düşmanlığının politik alanının bir parçası.” Yaşanan işkencelere karşı hem iç hukuk hem de uluslararası hukuka başvurcaklarını ifade eden Şen, “Buna ses çıkarmak gerekir. Uluslararası kamuoyu umarım en kısa zamanda yüzünü bu haksızlıklara döner” dedi.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER