HALEP’TE İRAN ŞARTI

Halep’teki tahliye anlaşmaları sık sık bozuluyor. Rusya ve Türkiye’nin İran’ı devre dışı bırakma çabalarına İran konvoyları durdurarak karşılık veriyor. İran, Fua ve Kefreyya’daki Şiilerin tahliye edilmesini şart koşuyor. Rusya ise silahlı gruplardan 3 bininin teslim olduğunu açıkladı

Halep’te durdurulan tahliyelerin devam etmesi için yeni bir anlaşmanın yapıldığı belirtildi. Halep’ten tahliyenin devam etmesi ve Şam’ın kırsalındaki Madaya ve Zebadani’den de yaralıların tahliye edilmesi karşılığında, Îdlib’teki Şii kasabaları Fua ve Kefreya’dan yaralı ve sivil tahliyesinin kabul edildiği bildirildi. Yeni anlaşmanın aktörünün ise İran olduğu bildirildi.

Karşılıklı anlaşmalar

Halep’teki silahlı grupların müzakerecisi Faruk Ebubekir, Reuters’a verdiği bilgide, Şam’ın kırsalındaki Madaya ve Zebadani’den de yaralıların tahliye edilmesi karşılığında Fua ve Kefreya’dan yaralı ve sivil tahliyesini kabul ettiklerini açıkladı. Halep’te cuma günü yeniden aksaklığa uğrayan tehliyeleri İran’ın engellediği ve Îdlib’te silahlı grupların kuşatması altındaki Şii kasabaları Fua ve Kefreyya’daki yaralıların da tahliyesini istediği belirtiliyordu.

Onlar da durdurmuştu

BBC’ye konuşan Suriye hükümet kaynakları da, silahlı grupların Fua ve Kefreyya’daki sivillerin tahliyesine izin vermemeleri nedeniyle Doğu Halep’teki işlemin durdurulduğunu ifade etmişti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de buradaki tahliyelerin durduğunu belirtti. Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman, “Ehrar El Şam ve diğer isyancı gruplar, Türklere tahliyelere izin vereceklerine dair taahütlerine rağmen otobüs ve ambulansların girişine izin vermiyor” dedi.

‘3 bin kişi teslim oldu’

Rusya Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise şimdiye kadar silahlı gruplardan 3 bin 406 kişinin teslim olduğu belirtildi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Korgeneral Sergei Rudskoi, düzenlediği basın toplantısında, “Halep’in doğusundaki semtlerin kurtarılması sırasında 3 bin 406 ılımlı muhalif savaşçı gönüllü olarak teslim oldu, direnişi durdurdu ve silahlarını teslim etti. Bunlardan 3 bin 56’sına af verilirken, diğerleri hakkında soruşturma açıldı” dedi.

Farklı açıklamalar

Konuya ilişkin basın toplantısı düzenleyen Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Alan dar olduğu için maalesef sınırlı sayıda otobüs gönderiliyor. 7 bin 500 kişi kurtarıldı. Bunların içinde hasta, yaralı, kadın ve çocuklara öncelik verildi” diye iddia etti. Rusya Savunma Bakanlığı ise aynı saatlerde yaptığı açıklamada, “muhalif savaşçıların ve ailelerinin Doğu Halep’ten çıkarılma işleminin tamamlandığını” savundu.

HALEP

EN SON EKLENENLER