40 yıldır lavanta kokusunu İstiklal’e taşıyor

İstiklal Caddesi’nin kalabalığından sizi metrelerce uzaktan kendisine çeken lavanta kokusuna ulaştığınızda 40 yıldır bu caddede lavanta satan Remziye Barun ile karşılaşacaksınız. Gazete Şûjin’in haberine göre sıradan görünebilecek hikâyesi ile lavanta kokan Barun, rutin bir hayatın muazzam birikimlerini taşıyor. 58 yaşındaki Remziye Barun için 40 yıl, koca bir ömür ve emek demek. Her gün Talimhane’den İstiklal Caddesi’ne gelen Barun, rengârenk küçük hediyelik lavanta bohçalarını satışa sunuyor. Barun, “40 senedir buradayım. Kar, buz, yağmur, çamur…” diyerek çalışma yaşamını özetliyor.

‘Lavantayla ayakta kaldım’

Barun, bu işe başlama hikâyesini şu sözlerle özetliyor: “Bu işi kaynanam yapıyordu. Ben gelin geldikten sonra vefat edince, onun yerine ben lavanta satmaya başladım. Bu iş sayesinde ekonomik bağımsızlığımı kazanarak hem kendim ayakta kaldım hem de çocuklarımı kimseye muhtaç etmedim.”

Birçok faydası var

Lavantanın eşyaların korunmasında naftalin görevi gördüğünü ifade eden Barun, diğer faydalarını da şöyle sıralıyor: “Demleyip içildiğinde karaciğer yağlanmasına, sinir, strese, uykusuzluğa, sarılığa ve saç dökülmesine iyi geliyor. Saç dökülmesi içinse; lavantaları 7 dakika kaynatıp, banyodan sonra lavanta suyu ile saçınıza masaj yapıyorsunuz. Her şeye faydası var lavantanın…” İSTANBUL

EN SON EKLENENLER