Suudi Arabistan’dan misket bombası itirafı

Suudi Arabistan, Yemen’de Şii Husiler’e karşı İngiltere’den satın alınan misket bombalarını sınırlı olarak kullandığını açıkladı.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, sivillere büyük zarar verdiği gerekçesiyle bazı ülkelerde yapılan anlaşma ile kullanımı yasaklanan misket bombalarının Suudi Arabistan sınırının korunması için Yemen’de askeri hedeflere yönelik “sınırlı bir şekilde” kullandığını ve kullanımın durdurulduğunu bildirdi. Koalisyon güçleri yönetiminden yapılan açıklamada, “Koalisyon güçleri, Husilerin bombardımanları ve saldırılarından Suudi Arabistan sınırının korunması için askeri hedeflere yönelik sınırlı bir şekilde İngiltere yapımı BL755 tipi misket bombalarını kullandı ve ardından bunların kullanımını durdurdu” ifadesi kullanıldı.

Açıklamanın, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) başkent Sana’nın kuzeyindeki Hacce iline bağlı El Hadra kenti yakınında Aralık 2015 ile Ocak 2016 tarihleri arasında koalisyon güçlerinin BL755 tipi misket bombası kullanıldığı iddiaları üzerine yapıldığı kaydedildi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon daha önce redddetmişti. İngiltere Savunma Bakanı Fallon da İngiltere’nin 1980’lerde Suudi Arabistan’a sattığı misket bombalarının Yemen’de kullanıldığını doğruladı.

RİYAD

EN SON EKLENENLER