Garo Paylan: Maraş, katliamcı geleneğin önemli bir noktası

38 yıl önce resmi rakamlara göre 111 kişinin katledilip, yüzlerce insanın yaralandığı ve binlerce insanın göç etmek zorunda kaldığı Maraş Katliamı’na ilişkin HDP Milletveki Garo Paylan PİRHA’ya konuştu.

CEZASIZLIK BAŞKA KATLİAMLARA DA ZEMİN HAZIRLADI

Paylan, Maraş Katliamı ile yüzleşilmediği için ardından yaşanan katliamlara zemin hazırladığını söyleyerek, “Maraş Katliamı devletin organizasyonunda ve devletin karanlık güçlerinin yönlendirmesiyle olan bir katliamdır. Bu katliamcı geleneğin çok önemli bir noktasıdır. Darbe geleneğinin bir parçası olarak görmek lazım. Maraş Katliamı ile yüzleşilmediği için sonraki pek çok katliam içinde devlet içindeki bu unsurları yol veren ve bunların cezasızlıkla karşılaşacağını gösteren bir katliam olarak görmek lazım” dedi.

“KATLİAMCI GELENEĞİ MAHKUM ETMEK GEREKİYOR”

Türkiye’de Ermeni, Kürt, Alevi gibi pek çok kesime yönelik katliamların yaşandığını hatırlatan Paylan, katliamcı zihniyetten hesap sorulması gerektiğini söyledi. Paylan, “Devletin dokunmadığı hiçbir sosyolojik kimlik kalmamıştır. Kendi oyunlarında elbette bazı sosyolojik kesimleri tercih edebiliyorlar. Önemli olan katliamcı geleneği mahkum etmektir. Maraş’ta önemli bir vesileydi. Ancak hala hesabını soramadık. Hesabını soramadığımız için suç cezasız kaldığı için bu suçlar işlenmeye devam ediyor” diye konuştu.

KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEK

Alevi kurumlarının katılımıyla Maraş’ta gerçekleştirilecek olan anmanın bu yıl da yasaklanmasını eleştiren Garo Paylan, katliamlarda yaşamını yitirenleri bile anmanın yasaklanmasını kınadı.

Paylan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu anmalarda devletin katliamcı ve katil yüzünü ortaya koyuyor. Her türlü bu katliamlardaki devlet sorumluluğunun üzerine gitmeye ve onların bu katliamlarla yüzleşmesi gerekiyor. Bizler devletten hesap sormaya, üzerine gitmeye ve devletin bu katliamlarla yüzleşmesi çağrısı yapmaya devam edeceğiz.”

Sevim KAHRAMAN

EN SON EKLENENLER