Silah ambargosu kararı geçmedi

BMGK’nin cuma günkü oturumlarından biri Güney Sudan için yapıldı. ABD’nin sunduğu silah ambargosu tasarısına BM Güvenlik Konseyi üyelerinden 7 ülke “evet” oyu verirken, Çin, Japonya, Rusya, Angola, Mısır, Malezya, Venezuela ve Senegal “çekimser” oy kullandı.

Güvenlik Konseyi’nde kabul edilmesi için daimi üyelerden ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere’nin veto etmemesi ve en az 9 evet oyu alması gereken tasarının oylanmasından sonra bir açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, önerilen silah ambargosunun ve hedeflenen yaptırımların “cezasızlık kültürünü sona erdirmeye, en azından şiddeti azaltmaya” yönelik olduğunu söyledi.

Power, karar tasarısını desteklemeyen Güvenlik Konseyi üyelerinin büyük bir kumar oynadığını, yaşanabilecek felaketlerin bedelini ise Güney Sudan halkının ödemek zorunda kalacağını söyledi.

İç savaş

Sudan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit’in 16 Aralık 2013’te yardımcısı Riek Machar’ı “darbe teşebbüsü” iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti. Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi’nin (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu 17 Ağustos 2015’te taraflar arasında anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya uygun kurulan geçici ulusal hükümet, 28 Nisan’da göreve başlamıştı.

NEW YORK

EN SON EKLENENLER