Anayasa metninde değişiklik

Meclis’te anayasa mesaisi, ikinci haftasında AKP’nin usulsuzlükleriyle görüşülmeye devam ediyor. MHP onay verirse bazı maddelerde de değişiklik bekleniyor. Hukukçular ve yurttaşlar, toplumun yararına göre değil yeni bir darbe anayasasının getirildiğine dikkat çekti

AKP’nin anayasa değişikliği teklifinin Komisyon çalışmaları sürüyor. Teklifle ilgili yapılan 6’ncı toplantı, teklifin geneli üzerindeki görüşmeler tamamlanmadan, yeterlilik önergesiyle maddelere geçilmesi kararı nedeniyle gergin bitirilmişti. Komisyon’un ikinci ayağı da bu tartışmanın gölgesinde başladı. HDP ve CHP grup başkanvekili ve çok sayıda milletvekili ile komisyona çıkarma yaptı. Komisyonun gerilim nedeniyle çalışmalara bir gün ara vermesi sonrası CHP’de arka arkaya toplantılar yapıldı. Partisinin grup başkanvekilleri ve Anayasa Komisyonu üyeleriyle bir araya gelen CHP lideri, “Komisyon’dan çekilme” dahil tüm önerileri ele aldı. Çalışmalara devam kararı verilen toplantılarda, “Görüşmelerde içtüzükten kaynaklanan tüm haklarınızı kullanın” talimatı verildi.

7-8 maddede değişiklik

Teklifin Komisyon aşamasındaki görüşmelerde 21 maddelik paketin 5 maddesinde değişiklik yapılması bekleniyor. Başta AKP milletvekillerinin tepki gösterdiği yedek milletvekilliği ve seçilme yaşının 18’e indirilmesi var. Cumhurbaşkanı adaylığı şartlarından “doğuştan Türklük” ifadesinin çıkarılması da tartışmalı maddeler arasında. Bu maddelere başka başlıklar da eklenebilir. Ancak yapılacak değişikliğin çalışılıp MHP’nin de onayına sunulması gerek.

AKP ve MHP’de değişiklik toplantısı

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin ortak bir zirve yapması bekleniyor. Anayasa değişiklik teklifinde AKP’nin yapmak istediği değişiklikler MHP liderine iletilecek. Öneriler konusunda uzlaşma sağlanırsa Komisyon aşamasında önergeler verilerek planlanan değişiklikler yapılacak. Ancak çalışma uzun sürerse bu değişiklik Genel Kurul görüşmelerine de bırakılabilir.

CHP’den korsan oylamaya tepki

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Anayasa Komisyonu’nda dün yaşanan tartışma ve komisyondaki gelişmelere ilişkin CHP Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. AKP ve MHP’li milletvekillerinin, anayasa değişiklik teklifiyle ilgili rahatsızlığının arttığını belirten CHP’li Tezcan, “Dün bir telaşla sırada 150 milletvekili konuşmak için beklerken, milletvekillerinin konuşma imkanını ortadan kaldırıp, ‘Geneli üzerinden görüşmeleri tamamladık’ diyerek, korsan bir oylamayla Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, maddelere geçildiğini ilan etmiştir. Bu, korsan bir girişimdir. Korsan bir oylamadır. Geçerli değildir” dedi. Yeni anayasanın kabul edilmesi halinde, Türkiye’nin zorba bir devlet yönetimine terkedileceğini ifade eden Tezcan, şunları aktardı: “82 Anayasası ‘aldı kaçtı’ anayasasıydı. Bu da bir ‘kaptı kaçtı anayasası’ haline getirilmek isteniyor.”

 

EN SON EKLENENLER