Berlin saldırısında yanıt bekleyen sorular

Alman makamları, Berlin’de 18 Aralık tarihinde Breitscheid Meydanı’ndaki Noel panayırına TIR’la saldırı düzenlenen saldırı ile ilgili yanıt bekleyen soruları aydınlatmaya çalışıyor.

Saldırı sonrası kaçmayı başaran fail Anis Amri’in İtalya’da polis kontrolünde fark edilip öldürülmesinin ardından Amri’in İtalya’ya nasıl kaçabildiği sorusu en çok merak edilen nokta. Soruşturmayı yürüten yetkililere dayandırılan haberlere göre Amri’nin Fransa’nın güneyindeki Lyon kenti üzerinden Milano’ya geçtiği ve Lyon’daki bir metro istasyonunda güvenlik kamerası görüntülerinde tespit edildiği belirtiliyor. Fransız Europe 1 adlı televizyon kanalı Amri’nin üzerinde Lyon’dan Milano’ya geçeceğini gösteren biletler bulunduğunu duyurmuştu.

Polonyalı’nın bağlantısı ne?

Anis Amri’nin Almanya’dan Fransa’ya tek başına nasıl kaçtığı ve bir terör hücresine bağlı olup olmadığına konusunda da henüz net bir bilgi bulunmuyor. Açıklığa kavuşturulamamış bir diğer konu ise Amri tarafından öldürüldüğü açıklanan ve TIR’ın şoförü olduğu tahmin edilen Polonyalı’nın saldırıyla bağlantısı.

Adli tıp raporun göre olay sonrası TIR’da ölü bulunan Polonyalı’nın saat 20:00 sularına doğru düzenlenen saldırıdan önce 16:30-17:30 saatleri arasında başından vurulduğu ve çok fazla kan kaybettiği belirtiliyor. TIR’ın bağlı bulunduğu şirket de yine saat 16:00 itibariyle şoförleriyle telefon bağlantılarının kesildiğini belirtmişti. Bu nedenle Polonyalı’nın saldırı sırasında hayatta olabileceği ihtimali de bulunuyor.

Siyasiler daha sert önlemler talep ediyor

Almanya’da emniyet ve istihbarat birimleri mülteci başvurusu kabul edilmeyen Tunuslu Anis Amri’yi “saldırı düzenleyebilecek tehlikeli bir radikal” olarak sınıflandırmıştı. Almanya genelinde bu profilde 549 kişinin olabileceği üzerinde duruluyor.

Saldırı sonrasında Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) daha polis ve istihbarat birimlerinin gücünün artırılması ve daha sert bir sınırdışı uygulaması getirilmesini talep etti. CSU, hüküm giymiş radikallerin elektronik kelepçe ile gözetim altında tutulmasını ve daha fazla güvenlik kamerasının devreye sokulmasını da istiyor.

© Deutsche Welle Türkçe

dpa/AFP/GA/HS

EN SON EKLENENLER