Ergene’de artık canlı kalmadı

Trakya’nın en önemli su kaynaklarından Ergene Nehri’nde, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen zehir akmaya devam ediyor. Nehirdeki bir litrelik suda 30 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat ile ağır metaller bulunduğu tespit edildi

Ergene savunucuları Bülent Kaçar ve Hacer Doğrugüven, hiçbir canlının yaşayamadığı nehirde tamamen zehir aktığını söyledi. Istranca Dağları’ndan doğarak Trakya’nın ortasından Ege Denizi’ne dökülen 280 kilometrelik Ergene Nehri, yapılan temizlik çalışmalarına rağmen simsiyah akmaya ve çevresine zarar vermeye devam ediyor. Nehrin, Uzunköprü ilçesinden geçen bölümünde her ay yapılan ölçümler sonucunda 4’üncü sınıf nehir özelliğindeki nehirde 30 mikrogram siyanürün yanı sıra, 10 mikrogram yağ ve gres, 124 mikrogram sülfat ile ağır metaller içerdiği tespit edildi.

Kanayan yara

Ergene Platformu üyesi ve çevreci avukat Bülent Kaçar, Ergene Nehri’nin Trakya için kanayan bir yara konumunda olduğunu belirterek şunları söyledi: “Çünkü alternatifsiz bir su kaynağımız ama aynı zamanda artık bir ölüm nehri. İçindeki çok kirli kimyasal atıklar, ağır metaller sonucu bölgemize hayat değil ölüm saçmaya devam ediyor. Beraberinde kanser ve çeşitli hastalıklar ile yaşamsal riskler barındırıyor.”

Uzunköprü Belediyesi’nin her ay düzenli olarak nehirde ölçümler yaptığını hatırlatan Kaçar, Ergene’nin döküldüğü Ege Denizi’ni de kirlettiğini vurguladı. Kaçar, “Ergene artık Ege Denizi’ni de kirleten bir kaynak haline geldi. 280 kilometre boyunca Trakya’yı boydan boya vahşice katlettiği gibi Ege Denizi’ni, Saroz Körfezi’ni ve dünyayı kirletiyor. Artık buna dur demenin ve gereken tedbirleri almanın zamanı geldi.”

Yaşam ölüyor

Ergene Nehri, Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Istranca (Yıldız) Dağları’ndan doğarak Çorlu, Çerkezköy, Lüleburgaz, Babaeski, Pehlivanköy ile Uzunköprü’den geçiyor. Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi’ne dökülen Ergene Nehri, ağır kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akarken, içinde canlı türü de yaşamıyor.

EDİRNE

EN SON EKLENENLER