Halep’ten Bab’a takviye

Bab’ta bir asker daha yaşamını yitirdi. Kayseri’den Bab’a asker takviyesi yapan Türkiye, buna ek olarak Halep’ten tahliye edilen silahlı gruplardan 2 bin kişiyi de bölgeye gönderiyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ise DAİŞ karşıtı koalisyonun kendilerine destek vermediğini söyledi

Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ona bağlı gruplarının geçtiğimiz günlerde Bab’a düzenlediği ve büyük bir darbe ile sonuçlanan seferde yaralanan askerlerden biri daha yaşamını yitirdi. Bab’ın Şêx Akil Tepesi’nde DAİŞ’in başlattığı saldırılarda 16 askerin yaşamını yitirdiği 33 askerin ise yaralandığı belirtilmişti. Dîlok’a (Antep) kaldırılan askerlerden birinin daha yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılmayarak yaşamını yitirdiği açıklandı. Böylece resmi açıklamalara göre; “Fırat Kalkanı” harekatında yaşamını yitiren asker sayısı 38’e çıkmış oldu.

Halep ‘artık’ları Bab’a!

Türkiye, Bab’ta aldığı ağır darbe sonrası bölgeye asker ve zırhlı araç takviyesi yapmaya devam ediyor. Havuz medyasının organlarından Yeni Şafak gazetesi, Kayseri 1. Komando Tugayı’ndan en az 500 askerden oluşan bir grubun daha bölgeye gönderildiğini bildirdi. Hürriyet ise Doğu Halep’ten tahliye edilen silahlı gruplardan bin 400’ünün Bab’a sevk edildiğini ve sayının birkaç gün içinde 2 bini bulmasının beklendiğini duyurdu. Önceki gün de Dîlok’un Oğuzeli ilçesine zırhlı araç ve tank sevkiyatı yapılmıştı.

Bitti demekle bitmiyor!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümet yetkilileri ve havuz medyasının Bab için “Bitti bitiyor” demesine rağmen TSK ve ona bağlı gruplar hala kente girmiş değil. Ayrıca onlarca kaybın verildiği Şêx Akîl Tepesi ve hastane de hala DAİŞ çetelerinin elinde.

Bu arada Türkiye’nin geçtiğimiz hafta Bab’ta ağır darbe aldığı çatışmalar sırasında ABD öncülüğündeki koalisyondan yardım istediği ancak koalisyonun olumlu yanıt vermediği iddia edilmişti. Saray’da basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, koalisyonun destek vermediğini söyledi. Kalın, “Meşru bir gerekçe olmadan, koalisyonun hava desteği vermemesi kabul edilemez” dedi.

TSK: 30 sivil yaşamını yitirdi

TSK’nin son günlerde Bab’a yoğun hava saldırıları düzenlemesiyle beraber sivil kayıpları haberleri de gelmeye devam ediyor. TSK’den yapılan açıklamada, Bab’tan kaçmaya çalışan en az 30 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda sivilin de yaralandığı belirtildi. Suriye muhalefetine yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, 3 gün önce yaptığı açıklamada TSK’nin hava saldırılarına 24’ü çocuk 88 sivilin katledildiği açıklanmıştı. TSK’nin son açıklamasının da bundan sonra gelmesi, “sivil ölümlerin DAİŞ’in üzerine yıkılmaya çalışıldığı” yorumlarına neden oldu.

Suskunkunluk devam ediyor

Bab’ta çok sayıda askerin yaşamını yitirdiği saldırının ardından DAİŞ, daha önce kaçırdıkları iki Türk askerini yaktığına dair görüntüleri yayımlamıştı. Görüntülerin yayımlanmasının ardından Türkiye’de sosyal medya ve internet kesintileri başlamış, TSK ise “görüntülerin incelendiği” açıklaması yapmıştı. Ancak katledilen iki askerin isimleri dahi açıklanmasına rağmen hükümet, TSK ve Türk medyası suskunluğunu koruyor.

‘Bab’ı alma gibi bir niyet yok’

Sözcü gazetesinin Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, dünkü haberinde; askerin Bab’ı ele geçirmek gibi bir niyeti olmadığını söyledi. Haberini “askeri kaynaklara” dayandıran Öztürk, “Bazıları, askerimizin El Bab’ı tamamen ele geçirmek istediğimizi sanıyor. Askerin böyle bir niyeti yok. Ancak, kent kontrol altına alınacak. Militanlara yardım gelmesini önlenecek ve kentte hapis olmaları sağlanacak. Kuşkusuz onlar da buna karşı direniyor” dedi.

TSK Kobanê’ye saldırılarını sürdürüyor

Öte yandan Kobanê’nin Kaniya Kurda Mahallesi’ni cumartesi günü ağır silahlarla tarayan Türk Silahlı Kuvvetleri, dün de Kobanê’nin doğusunda bulunan Kaniya Kurda, Qeremox, Koran, Silip Qiran, Carikli, Esafa, Yabse ve Siluleh köylerine ve kentin batısındaki Ziyaret ile Til Şeîr köylerine saldırdı. YPG Basın Merkezi’nin Hawar Haber Ajansı’nda yer alan açıklamasında saldırıların devam ettiği aktarıldı.

BAB

EN SON EKLENENLER