‘Her sabah elbiselerine bakıyorum’

Roboski Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçti fakat acı ilk günkü gibi taze. Bombardımanda katledilen Salih Ürek’in annesi Medine Ürek, her sabah kalktığında çocuğunun elbiselerine baktığını söyledi. Xezal Encu’ya ise oğlundan geriye sadece puşisi ve çorabı kaldı

Roboski Katliamı’nın unutulmaması için yapılması planlanan Roboski Müzesi tamamlanamasa da her ev birer müzeye dönüştü. Her evin duvarında katliamda yaşamını yitiren 34 çocuk ve gencin fotoğrafları asılırken, anneler ise çocuklarından geriye kalan eşyalarla acılarını dindirmeye çalışıyor. Bombardıman’da oğlu Salih Ürek’i yitiren Medine Ürek, geçen 5 yıl boyunca gözünün ve kulağının Roboski için televizyonda olduğunu söyledi. Tek beklentilerinin adalet olduğunu kaydeden anne Ürek, “5 yıldır gözyaşı ile uyanıyoruz. Çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Bunlar çocuğumun kulaklığı, tespihi, flash diski, defter ve kravatı. Her sabah kalkıp önce onun elbiselerine bakıyorum sonra günlük işlerimi yapıyorum” dedi.

Kanı üzerinden…

Çocuğundan geriye kalan anı ve eşyalarla yaşama tutunanlardan biri de Rıhan Encu. Bombardımanda oğlu Mahsun Encu’yu yitiren anne Encu, tek isteklerinin faillerin bulunup yargılanması iken her gün yeni katliamlara tanık olduklarını söyledi. Oğlunun halı saha maçlarında giymek için forma yaptırdığını ancak hiç giyemediğini belirten anne Encu, “Oğlum katledildikten iki gün sonra bu forma geldi. 5 yıl geçti ama bilmiyoruz yaşıyor muyuz, ölü müyüz?” şeklinde konuştu. Mahsun’dan 2 yaş küçük olan kardeşi Doğan Encu de, ağabeyinin sağ iken onu kaçağa götürmediğini söylüyor. Ağabeyinin eskiden yıkık olan evlerini yenilemek için kaçağa gittiğini belirten Encu, “Ondan sonra da ben de gitmedim. Nasıl onun kanın üzerinden yürüyüp gideyim” diye soruyor.

‘Puşisini Newroz’da takacaktı’

Bombardımanda yaşamını yitiren Cemal Encu’nun annesi Xezal Encu da, oğluna olan hasretini ondan geriye kalan defter, puşi ve çorapları ile gideriyor. Anne Encu, “Ben 5 yıldır bu eşyalara bakıp ağlıyorum. Puşi’nin etrafını işlememi istedi Newroz’da takacaktı ama takamadı. Bize bunu yaşatanlar bunu yaşasın” dedi.

Dicle Müftüoğlu/Devran Toptaş-Şirnex

EN SON EKLENENLER