Başkanlık krizi 29 istifa getirdi

Türkiye’de Karlov suikastı gibi olaylar devlet kurumlarının artık tarikatlarca yönetildiğini gösterirken, Güney Kore’de başkanlık-tarikat bağlantısı iktidar partisini alt üst etti

Güney Kore’de Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin yetkilerinin elinden alınmasına yol açan yolsuzluk ve tarikat liderine devlet işleri yaptırması skandalının ardından iktidardaki Saenuri Partisi’nden 29 milletvekili istifa etti.

İktidar partisinden istifa eden 29 milletvekili, 24 Ocak’ta “Reform için Yeni Muhafazakar Parti” adıyla yeni bir parti kuracaklarını açıkladı.

Saenuri’den ay başında ayrılan milletvekili Kim Yong-tae de yeni kurulacak bu partiye katılacağını belirtti. Toplu istifanın ardından Saenuri’nin parlamentodaki sandalye sayısı 99’a indi ve iktidar partisi 121 sandalyesi olan Demokrat Parti’nin gerisine düştü.Yonhap ajansına göre, gruptan yapılan açıklamada, “Park destekçileri, muhafazakarlığın gerçek değerlerini unutmuş ve sonuç olarak insanların güvenini kaybetmiştir” ifadesine yer verildi. Yeni parti, Saenuri ve Park yönetimine inancını yitirmiş muhafazakar seçmeni kazanmayı hedefliyor.

Güney Kore Parlamentosu tarikat liderlerinin ülke yönetimine karıştığı skandalının çıkmasının ardından 9 Aralık’ta Devlet Başkanı Park Geun-hye hakkında soruşturma açılmasına karar vermiş ve Park’ın yetkileri geçici olarak Başbakan Hwang Kyo-ahn’a devredilmişti.

Türkiye’de Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un polis tarafından öldürülmesi gösterdi ki Polis Okulu gibi devlet kurumları tarikatların, İhvan-Selefi zihniyetin kontrolüne geçmiş. Bu skandala rağmen iktidar cephesinde kıpırdanma veya istifa olmaması dikkat çekici.

SEUL

EN SON EKLENENLER