Uçak infilak mı etti?

Rusya’dan Suriye’nin Lazkiye kentine giden ve Karadeniz üzerindeyken düşen Rusya Savunma Bakanlığı’na ait Tu-154 tipi uçağın karakutusuna ulaşıldı

Soçi’de düşerek 92 kişiye mezar olan Rus askeri uçağının kara kutusu bulunurken, bir görüntü ortaya çıktı. Görüntüde karanlık gökyüzünde alev topu görülürken, görgü tanıkları uçağın düşmeden infilak ettiğini söyledi. Moskova’dan Suriye-Lazkiye’ye giderken yakıt ikmali yaptığı Soçi’den havalandıktan birkaç dakika sonra Karadeniz’e düşen Tupolev Tu-154 tipi Rus uçağına ait olduğu iddia edilen bir video yayınlandı. Görüntüde havada bir patlama olduğu dikkat çekiyor. NTV haberine göre güvenlik kameralarının görüntülerinde karanlık içinde havada parlama oluyor. Görgü tanıkları da uçağın düşmeden önce alev aldığını iddia etti. Uçak 8 kişilik mürettebatla birlikte 92 kişiye mezar oldu. Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, kazaya ilişkin teknik bir aksaklık veya pilotaj hatası üzerinde durulduğunu ifade ederek, “Terör eylemi ihtimaller arasında yer almıyor” demişti. Rusya istihbarat ajansı FSB, de saldırı işareti görmediğini belirtmişti. Uçağın bakımının iyi yapıldığı ve hava koşullarının da iyi olduğu kaydedilmişti.

Kara kutu bulundu

Arama çalışmalarında şu ana kadar 16 kişinin cesedine ulaşıldı. Aramalarda uçağın bir kara kutusuna da ulaşıldı. Kara kutunun incelenmek üzere Moskova’ya götürüldüğü açıklandı. Diğer kara kutunun da yerinin tespit edildiği belirtildi. Uçağın motor ve iniş takımı gibi parçaları da bulundu. Öte yandan basında Tupolev Tu-154 seferlerinin durdurulacağı iddiaları yer aldı.

Tu-154’ün sicili bozuk

İlk üretimi 1972 yılında yapılan ve 1994 yılında üretimine son verilen Tupolevler (Tu serisi), hâlâ askeri taşımacılık için tercih ediliyor. Karlı ve soğuk yerlerde uçabilen uçaklardan. 4 bin kilometre menzilli Tu-154, 155 ile 180 yolcu taşınabiliyor ve saatte 850 kilometre hızla uçulabiliyor. TU serisi birçok kazaya karıştı. Biri, 10 Nisan 2010’da, Rusya’nın Smolensk şehrinde yaşanmıştı. Düşen Tu-154, Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’yi, eşini ve çok sayıda Polonyalı bakanı taşıyıyordu. 93 kişi hayatını kaybetti. Tupolev’in olduğu ve en çok can kaybına neden olan kazalardan biri de 2006 yılının Ağustos ayında gerçekleşti. Rus Pulkovo havayolu şirketine ait olan ve Ukrayna’da düşen uçakta 170 kişi hayatını kaybetti. 2009 Temmuz ayında da Caspian Havayolu’na ait bir Tu-154, İran’ın kuzeyinde düştü. Uçakta 168 kişi bulunuyordu. Şubat 2012’de, İran’da iç hatlar uçuşu yapan bir Tu-154, ülkenin güneybatısında düştü. Kazada 117 kişi hayatını kaybetti.

Temmuz 2001’de Sibirya’nın İrkutsk kentinde düşen Tupolev’de 145 yolcu bulunuyordu. 1990 yılı Ağustos ayında Norveç’e bağlı bir ada olan Spitzbergen’de düşen uçakta ise 141 kişi hayatını kaybetti.

SOÇİ

EN SON EKLENENLER