Yedikule bostanlarında başa dönüldü

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Yedikule bostanlarında tarım yapan aileler arasında iki yıldır süren hukuk mücadelesinde sona gelindi.

Bostanlarda ekim yapan aileler, belediyeden kiraladıkları bu alanda yıllardır tarım yapıyor. Kış olduğu için bostanlarda çok fazla insan bulunmuyor. Ürünler toplanmış durumda çok fazla ekili bahçe yok. Coşkun Karaca da 25 yıldır bu bahçelerde ekim dikim yaptıklarını belirtiyor. Daha önce babasının yaptığı işi o devralmış. Karaca, yaptığı iş için şunları söylüyor: “Geçen yıl buradan çıkmamızı istediler. Biz de dernek kurduk. Meclise kadar gittik. Burada belki bin yıldır tarım yapılıyormuş. Konuştuğumuz arkeologlar burada çok kolay değişiklik yapılamayacağını söylediler.”

Yedikule bostanlarında tarım yapanlar, her ne kadar belediyenin bostanları kaldırmayacağını düşünseler de alınan mahkeme kararı bostanların tahliyesini öngörüyor. Fatih Belediyesinin CHP’li meclis üyelerinden Fatih Uğur Soylu, mahkemenin bir buçuk yıl arayla iki farklı karar verdiğini son kararıyla, “Yedikule bostancılık geleneğinin sonunu getirecek bir karar imza attığını” söylüyor.

Yedikule bostanları konusunda tek taraf İBB ve bostan sahipleri de değil. UNESCO 1985 yılında aldığı bir kararla Yedikule bostanlarını Dünya Kültür Mirası Listesi’ne almıştı.

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER