Çerkeslere çağrı: Dönün

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Etnik temizlik yapılıyor, demografik yapısı ile oynanıyor” deyip hedef aldığı Minbic’te Çerkes yurttaşlar, DAİŞ işgali döneminde kentten göç eden soydaşlarına, “Minbic artık özgürdür. Herkes burada birlikte yaşayabilir ve biz Çerkesler sizi burada bekliyoruz” şeklinde seslendi.

Çerkesler göç etti

DAİŞ’in 2 yıllık işgali döneminde kimliklerini gizleyen halklar, şimdilerde kimliklerinin karşılığı temsiliyet buluyor. 25 yaşındaki Çerkes Şedî Bekar, Şam, Minbic ve Serêkanîye başta olmak üzere Suriye’nin bir çok yerinde Çerkeslerin yaşadığını ancak Demokratik Federalizm Meclisleri ile kimliklerinin yaşam bulduğunu ifade etti. Yaşadığı kent olan Minbic’te DAİŞ’in işgali ile Çerkes kadınların kaçırılmaya başlandığını ifade eden Bekar, bir Çerkes kadının kaçırılmasına itiraz eden kardeşinin rejime istihbarat sağladığı gerekçesi ile kafasının kesildiğini söyledi.

Bu olaydan sonra Minbic’teki Çerkeslerin çoğunun Kafkasya’ya göç ettiğini söyleyen Bekar, DAİŞ işgali altındaki günleri şu sözlerle anlattı: “Özellikle Kürtler üzerinde yoğun bir baskı ve yok etme politikası vardı. QSD geldiğinde çok farklı bir tarz gelişti. Hiçbir kesimin arasına ayrıcalık koymadı. Özellikle azınlıklara farklı yaklaşıyordu. Onların yaşayabildiklerini görüyorduk. Bunun için onlara teşekkür ediyoruz. Şimdi Minbic’i halkları yönetiyor.”

Minbic artık özgür

Kentin özgürleşmesi ile haklarına kavuştuklarını ve yönetimde yer bulduklarını dile getiren Bekar, “Artık birlikte yaşanabileceğine inanıyoruz. Yaratılan sistemde sesimizin ve rengimizin olduğunu gördük. Onun için bu yapının içinde yer almayı gönülden istiyoruz. Buradan göç eden Çerkes halkımıza sesleniyorum: Minbic’e geri dönün. Minbic artık özgürdür. Herkes burada birlikte yaşayabilir ve ben bir Çerkes olarak sizi burada bekliyorum” çağrısında bulundu.

MINBIC / DİHABER

EN SON EKLENENLER