Hedef bölgeyi Türkleştirmek!

Bab’ın kuzeyindeki köylerde yerel halkı göçerten Türkiye’nin bölgeye, MİT menşeili Sultan Murad çetelerinin ailelerini yerleştirmeye başladığı belirtildi. Bölge halkı ise Efrîn Kantonu’na göç ediyor. Daha önce de Cerablûs’a Ahıska ve Uygur Türkleri yerleştirilmişti

“Fırat Kalkanı” operasyonu kapsamında Suriye topraklarında “yeni arsalar elde etme peşine düşen” Türkiye, girdiği yerlede halkı göçertirken; kendisine bağlı grupların ailelerini de getirip bölgeye yerleştiriyor. Edinilen bilgilere göre; “Fırat Kalkanı” operasyonuna katılan MİT menşeili Sultan Murad Tugayları’nın aileleri, Bab’ın kuzeyine getirilerek, daha önce göçertilen yurttaşların evlerine yerleştirildi.

Kürt köylerine yerleştirdiler

Hawar Haber Ajansı’nın Bab’taki yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ona bağlı hareket eden gruplar, Bab’ın kuzey köylerinde yerel halkı göçe zorluyor. Haberde, göçertilen yurttaşların evlerine ise Humus kentinde bulunan Sultan Murad çetelerinin aileleri getirilip yerleştiriliyor. Söz konusu kaynak, ailelerin ilk etapta Bab’ın kuzey batısında yer alan ve çoğunlukta Kürtlerin yaşadığı Sidûd ve Numan köylerine yerleştirildiğini ve uygulamanın devam ettiğini söyledi.

İskan politikası

Osmanlı’nın iskan poltikasını andıran bu uygulama yeni değil. Ayrıca Ahıska Türkleri ile Uygur Türkleri’nden çok sayıda ailenin de bölgeye yerleştirildiği gelen bilgiler arasında. Ayrıca Cerablûs’ta açılan okullarda Türkçe eğitim verilmesi ve yer isimlerinin Türkçeleştirilmesi de Türkiye’nin niyetinin bölgede kalıcı olduğunu gösteriyor. Başbakan Veysi Kaynak’ın önceki gün sarf ettiği “Bu bölgede 650 bin dönüm arsa bulduk” sözleri Türkiye’nin bölgeyi ikinci bir Hatay oyunu ile sınırlarına dahil etmeyi planladığını gösteriyor.

Siviller Efrîn’e sığınıyor

Bab’tan göçertilen binlerce sivil ise Efrîn Kantonu’a akın ediyor. İlk olarak Şehba bölgesine göç eden siviller, oradan da Efrîn’in güneydoğusundan kente giriş yaptı. Siviller Asayiş Güçleri tarafından kayıt altına alındıktan sonra kantondaki kamplara yerleştirildi. 25 Mayıs 2016 tarihinde Efrîn Kantonu’na başlayan göç dalgası devam ediyor. Cerablûs’taki devir-teslimden sonra da binlerce kişi, kentten göçertilmiş ve yurttaşlar da Efrîn’e göç etmek zorunda kalmıştı.

Sevkiyat sürüyor

Bu arada Bab’ta geçtiğimiz hafta ağır darbe alan TSK, kente asker ve zırhlı araç takviyesi yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Kayseri, İstanbul ve farklı kentlerden Kilis’e sevk edilen çok sayıda asker ile zırhlı araç ve tankın Cerablûs’a giriş yaptığı bildirildi. Öte yandan TSK tarafından Bab kent merkezine yoğun bombardıman ise devam ediyor.

TSK ve grupları Minbic’e saldırdı

“Fırat Kalkanı” harekatı kapsamında Suriye topraklarında bulunan Türk ordusu ve ona bağlı silahlı gruplar, önceki gece Minbic’in kuzey köylerine saldırdı. Türk ordusu ve ona bağlı grupların saldırısına Minbic Askeri Meclisi’nin karşılık vermesi üzerine saldırganlar kaçtı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER