‘Bir mezhebi koruyan anayasa yapılamaz’

Meclis Anayasa Komisyonu, içinde “başkanlık sistemi” de bulunan anayasa değişiklik teklifini kabul etti.
AKP-MHP işbirliği ile getirilen ve yoğun olarak “Tek adamlık”, “rejim değişikliği”, tekçilik gibi eleştirilerle karşılaşan ve tartışılan anayasa değişikliğine  Aleviler nasıl bakıyor, ne düşünüyor?

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz “1924 Anayasasından buna Aleviler ne anayasada tanınmış, ne de yasalarla korunmuştur. Aleviler, devletçe varlığı kabul edilmeyen bir toplum. Devlet sisteminde Tek bir inanç ve o inancın tek bir mezhebi var; Sünnilik ve Hanefilik. Bunun dışındaki bütün inanç ve mezhepler 90 yıllık sistemde yeri yok” dedi.

“ÜLKE TEKÇİ ANLAYIŞLA YÖNETİLİYOR”

Pir Kılavuz tarih boyunca baskıyı ve zulmü yasaklayan, özgürlüğü ve demokrasiyi sağlan bir anayasa görmediğini belirterek “Ülke 90 yıldır tekçi bir anlayışla yönetilirken, yapılmak istenen anayasa değişikliği ile de sultanlık ve hilafet getirilecektir” dedi.

“BİR MEZHEBİ KORUYAN ANAYASA YAPILAMAZ”

Çağdaş anayasalar çağdaş ülkelere bakılarak ve tüm inanç ve toplumsal kesimlerin görüş ve önerileri alınarak hazırlanır diyen Pir Kılavuz belli bir inancı ve mezhebi koruyan anayasa yapılmaz dedi.

Laikliğe de dikkat çeken Pir Kılavuz “Mevcut olan anayasada da, komisyonda oylanan anayasa paketinde de laiklik sadece kelime olarak ve gerçek yaşamda karşılığı yok. Bundan dolayıdır ki demokratik ve özgürlükçü bir anayasa gerçek bir laiklikle sağlanır”  dedi.

Diren Keser-MERSİN

EN SON EKLENENLER