Bu erkek dünya yıkılmalı

Buldan’da 2013 yılında kadının öz gücüyle kurulan Margarita Çiftliği’nde, erkeğin hakim olmadığı, sınırların, ırk ve dil ayrımının olmadığı, paranın geçmediği, takas usulü bir yaşamın sürdürüldüğü anayurt inşa ediliyor

Denizli’nin Buldan ilçesine bağlı Helvacılar Mahallesi’nde eski yayla yolu üzerinde, 14.5 dönüm büyüklükte bir arazide kurulan Margarita Çiftliği’nde erkeğin hakim olmadığı, sınırların, ırk ve dil ayrımının olmadığı, paranın işlevsiz, takas usulü bir yaşamın sürdürüldüğü anayurt inşa ediliyor.

Doktorluğu bırakarak doğal bir yaşam arayışına giren Margarita Dimitrova (59), 2013 yılının Mayıs ayından bu yana Buldan’ın doğal mimarisine uygun olarak taş, kerpiç ve ahşaptan inşa edilen evinde yaşıyor. Dışarıdan hiçbir ürünü çiftliğine almıyor ve kıyafetlerini de dokuduğu bezlerden yapıyor.

Zaman teknolojiden bağımsız

Margarita Çiftliği’nin misafirleri ise hiç eksik olmuyor. Çiftliğe gelen doğa gönüllüleri, bostanda meyve-sebze topluyor, yerel tohumların üretiminden doğal tarımın yapımına kadar kolektif bir üretim ortaya koyuyor. Bostandan çıkan ürünler ise gönüllüler ve ziyaretçilerle ücretsiz şekilde paylaşılıyor. Çiftlikte, zaman bile teknolojiden bağımsız hesaplanıyor, bu da Ay Takvimi’ne göre ayarlanıyor.

Yerel tohumlar kullanılıyor

Çiftlikte 4 mevsim doğal tarımla üretim yapılıyor. Bostanını takas usulü topladığı yerel tohumlarla yetiştiren Dimitrova, kirlenmiş toprağı ekilebilecek hale getirmek için 3 yıl emek harcadığını, azot bağlayıcı, potasyum ve magnezyum alan bitkilerle toprağı zenginleştirdiğini söylüyor. Margarita’da yetiştirilen hiçbir üründe kimyasal gübre ve ilaç kullanılmıyor.

Toprağı tavuklar işliyor

Margarita’da toprağı işleyen tek canlıların tavukları olduğunu söyleyen Dimitrova, “Toprağı sürmediğimiz için tavukları toprağa hem gübre vermesi hem de toprağı karıştırması için kullanıyoruz. Bostanında oluşturduğu tavuk kümeslerini iki haftada bir yerini değiştirerek tüm bostanın tavuklar tarafından karıştırılmasını sağlıyoruz. Tavuklar bir bakıma traktör görevi görüyor” diyor.

Bu erkek dünya yıkılmalı

“Doğa’da kadın olmak çok harika bir duygu” diyen Dimitrova, bir erkek olmadan da kadının öz gücü ile bir yaşamın kurulabileceğini söylüyor: “Şuan Margarita’da kadın baskın fakat iki uç kutup yerine bir dengenin oluşması gerektiğini düşünüyorum. Erkek ile kadının dengede olduğu barış ile yaşanan bir yaşam istiyorum. Ancak ilk önce bu erkek dünyanın yıkılması lazım.”

Para aç gözlülük getiriyor

Dünyada var olan tüm insanların kendi anayurtlarına dönmesi gerektiğini aktaran Dimitrova, sözlerine şöyle devam ediyor: “Erkeğin hakim olmadığı, sınırların, ırk ve dil ayrımının olmadığı, insanların anayurduna döndüğü ve paranın hakim olmadığı, takasın var olduğu bir anayurtta birlikte bir yaşam istiyorum. Böyle yerlerin aynı zamanda kapitalizmin tüketiciliğinin önüne geçeceğine de inanıyorum. Çünkü para açgözlülük ve kötülük getiriyor.”

Gökhan Öner /Denizli

EN SON EKLENENLER