‘Hak mücadelesini Tv10’dan öğreniyorduk’

Hak ihlallerinin yoğun olarak yaşandığı 2016’ya veda edildi. Yeni yıla ilişkin Alevilerin yeni yıl mesajları sürüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu Kadın Örgütlenme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu 2016’da yaşananlara ilişkin bir hatırlatma yaparak, Alevilerin sesi olan televizyonların kapatılmasına karşı yürütülen hak mücadelesinin sürdüğünü söyledi.

Yalıncakoğlu 2016’da yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Hem Aleviler, Kürtler, kadınlar hem de tüm muhalifler açısından çok ağır bir yıl geçirdik. Özellikle 15 Temmuz’dan sonraki süreç tam anlamıyla herkes için geliyor denilen faşizmin devam ettiği bir noktadaydı. 15 Temmuz öncesinde de yine Aleviler için çok büyük hak ihlalleri vardı.”

TEROLAR’DA MÜCADELE EDEN ALEVİLER SİNDİRİLİYOR

Yalıncakoğlu, Maraş’ta merkez Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Alevi köyü Aşağı Terolar’daki mera alanı olarak kullandıkları bölgenin sığınmacılar için yapılan konteyner kent nedeniyle yöre halkının çektiği sıkıntıları anlattı;

“Aleviler 7-8 ay boyunca direnişini sürdürdü. Köylüler çok tedirginler. Kamp atıkları köyün içinden geçiyor. Hastalanan ya da ölü doğan hayvanlar oldu. İnsanlar köylerini bırakıp yurt dışına gitmeye başladılar. Dolayısıyla Aleviler açısından çok belirgin hak ihlalleri şimdilik Terolar gibi görünüyor. Yıl bitene kadar neler yaşayacağımızı da bilemiyoruz. Çünkü hiç güvenemiyoruz bu ülkenin tutumuna. Alevilere bir gözdağı verilmek isteniyor. Bir şekilde sindirilmek isteniyor.”

“TV10 BİZİM SESİMİZDİ”     

Başkanlık sistemi ve anayasa değişiklik teklifine de değinen Yalıncakoğlu, muhaliflere yönelik hak ihlallerine dikkat çekti. Yalıncakoğlu, “Bu referandum sürecine giderken herkesi sindirmek istiyorlar. Hiçbir muhalifi bırakmak istemiyorlar. Diğer açıdan bizim sesimiz olan TV10 kapandı. Nerede bir Alevi hak mücadelesi varsa biz TV10’dan öğreniyorduk. Önce TV10 şimdi de YOL TV’yi elimizden aldılar. Daha da ağır şartlara gittiğimizi düşünüyoruz. Çünkü önce sesimizi buradan kıstılar önce televizyonlarımızı aldılar. Sonra arkadaşlarımızı gözaltına aldılar. Tek hak ihlali Alevilere karşı yapılmadı. Kürtler aynı şekilde çok ağır saldırı altında oldu. Şehirler yakıldı insanlar iki kıştır sokakta geçiriyor. Binlerce insan öldürüldü, hakarete uğradı. Çocuklar bodrumlarda susuz bırakıldı. Çok ağır hak ihlallerinin olduğu bir dönem” diye konuştu.

“ALEVİLER OLARAK MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Yalıncakoğlu 2017 için mücadele çağrısı yaptı; “Hali hazırda ortak mücadele yaratılabilmiş değil. Bu tek başına bir halkın mücadelesi ile atlatılabilecek bir faşizm değil bu toplu saldırıya karşı toplu direniş gerektirdiği bir faşizm. O yüzden bir Aleviler olarak sonuna kadar demokratik hakkımızı kullanacağız. Bu faşizmin karşısında duracağız. Sadece Aleviler değil tüm mazlumlara karşı her saldırıda bizi karşılarında bulacaklar.” (S.K)

EN SON EKLENENLER