‘İran ateşkesten pek hoşnut değil’

Suriye’de ateşkes sağlanması için Rusya ile Türkiye arasında varılan mutabakattan İran’ın memnun olmadığı belirtiliyor. Bu konuyu gündemine alan Arap basını, ateşkes için “Ateşkes, İran’ın devre dışı bırakılması anlamına mı geliyor? Yoksa bu durum Rusya-İran-Suriye ittifakının yeni bir taktiği mi?” soruları üzerinde durarak, İran’ın Türkiye’nin Suriye savaşının sorumlusu olduğu ve cezalandırılması gerektiğini düşündüğünü yazdı.

Lübnan’da yayın yapan El Nashra adlı internet haber sitesi, “İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Türkiye ve Rusya arasında Suriye’de ilan edilen ateşkesi ‘büyük başarı’ olarak nitelendirse de, bütün işaretler ülkesinin bu anlaşmadan memnun olmadığını gösteriyor. Nitekim bu uzlaşı, Türkiye’yi muzaffer olan taraf konumuna taşıyor. İran ise Türkiye’nin bunu haketmediğini, yıllardır silahlı Suriye muhalefetine destek verdiğini ve bundan dolayı Türkiye’nin cezalandırılması gerektiğini düşünüyor” diye yazdı.

Rusya ve İran, Suriye’de müttefik olsalar da “her iki ülkenin çıkarları ve hedeflerinin farklı olduğu”nu yazan site, bu ittifakta bazı zıtlaşmaların olabileceğini ve bunun Halep’in tahliyesinde gün yüzüne çıktığını hatırlattı.

Middle East Online haber sitesinde Faruk Yusuf imzalı yazıda da, İran’ın gözden uzak olması için Rusya tarafından ikna edildiğini, bunun nedeninin de bazı Arap ülkelerinin İran’ı mezhepsel gerilimin kaynağı olarak görmesinden kaynaklandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan’ın El Hayat gazetesinde yayınlanan bir makalede ise Suriye’de Türk-Rus uzlaşısından sonra ilan edilen ateşkes “yeni bir sömürgecilik anlayışı” olarak nitelendirildi. Cihad Alhazen imzalı makalede, şu ifadeler dikkat çekti: “Rusya, Ukrayna ile ilgili gelişmelerden dolayı Batıdan intikam alma peşinde. Türkiye ise Suriye’de Kürtlerle savaşıyor ve her gün kaybediyor. Rusya ve Türkiye’nin, Suriye’deki durumları bu şekilde devam edemez. Türkiye ve Rusya, Suriyelilerle beraber büyük bedel ödeyecekler.”

Rai Al Youm gazetesi başyazarı Abdulbari Atwan ise ABD ve Arap müttefikleri ateşkesi öngören uzlaşma metnini gazetelerde çıkana kadar görmediler. Tıpkı geriye kalan milyonlarca Müslüman ve Arap vatandaş gibi” dedi.

Serq El Ewsat gazetesi de Rusya’nın Bab’ta Türkiye’ye hava desteği vermesiyle “Kürtler ile Rusya ilişkilerinde gerileme olduğunu” savundu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER