‘Ne tekrar ne klasik bir ordu…’

2016’yı YPJ açısından değerlendiren Nesrin Abdullah, yıl boyunca yaşanan gelişmeleri ve 2017 hedeflerini anlattı

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) Sözcüsü Nesrin Abdullah, 2016 yılını ve YPJ’nin 2017 hedefini anlattı. 2016 yılında bazı oluşumlar kurulduğunu ve YPJ’nin de bu oluşumlar içerisinde yer aldığını söyleyen Nesrin Abdullah, bu anlamda 2016’nın farklı bir yıl olduğunu ifade etti: “Planlanan tüm hamlelerde öncü düzeyde yerini aldı. Bu yıl geliştirilen tüm hamleler dar anlamda alanını savunmaya dayanmıyordu, özgürleştirme hamleleriydi. Bu anlamda 2016 yılı farklı bir yıldı.” YPJ Sözcüsü, Demokratik Suriye Güçleri (QSD) bünyesinde özgün tek kadın gücünün YPJ olduğunu ve bu durum birçok açıdan önemli etkiler gösterdiğini ifade etti.

Arap kadınlar databurlarını kurdu

Özgürleştirilen bölgelerde ağırlıklı olarak Arap halkının yaşadığını söyleyen Nesrin Abdullah, kadın savaşçıları gören halkın bundan etkilendiğini anlattı: “Bu etkinin sonuçları da oldu. Özgürleştirilen alanlardaki halklardan çok fazla kadın katılımı oldu. QSD bünyesinde kadın katılımları için 2 devre akademik eğitim tamamlandı. Şu anda hem Arap Kadın Akademisi’nin hem de bir özgün Arap Kadın Taburu’nun ilan hazırlıklarını yapıyorlar. Bütün bunlar YPJ’nin bu yıl katıldığı özgürleştirme operasyonlarının etkileriyle ortaya çıktı.”

QSD bünyesinde kadın yoktu

Daha önce bünyelerinde kadın savaşçı bulundurmayan QSD gruplarının kadın savaşçıların ‘cesaret ve yeteneğin’den etkilendiğini anlatan Nesrin Abdullah, kadını küçük gören, ev işi ve çocuk bakımı yapabileceğini düşünen anlayışın YPJ ile değiştiğini söyledi: “YPJ’nin mücadelesi onlarda büyük bir etki ve saygı yarattı. Yani 2016 yılı kadın açısından kendi rengini verme yılıydı. Hem toplumsal hem de askeri açıdan böyle oldu ve buda YPJ öncülüğünde geliştirildi.” YPJ Sözcüsü geçen yıl, özgürleştirilen alanlardan da özellikle Arap kadınların YPJ’ye yoğun katılım sağladığını belirtti. Minbic ve Bab’ta da YPJ’li kadınlar öncülüğünde Kadın Askeri Meclisleri’nin kurulduğunu belirten Nesrin Abdullah, daha sonra YPJ savaşçılarının, çalışmaları devrederek geri çekildiğini söyledi.

Tecrübeden faydalanmak istediler

YPJ’li kadınların dünya üzerinde yarattığı etkinin de 2016 yılında daha da genişlediğini belirten Nesrin Abdullah, YPJ’nin ‘ne herhangi bir gücün tekrarı ne de kalsik bir ordu’ olduğunu vurguluyor. YPJ olarak birçok ülkeye davet edildiklerini ve birçok heyetin de YPJ’yi ziyaret ettiğini hatırlatan Nesrin Abdullah, tüm görüşmelerde ‘YPJ’nin tecrübesinden faydalanmak istenildiğini’ söyledi.

YPJ kaba bir savaş gücü değil

2016 yılında YPJ’nin eğitim alanında da bir profosyonelleşme yaşandığını ifade eden Nesrin Abdullah, bu anlamda onlarca akademi açıldığının bilgisini verdi: “YPJ savaş sahasında çok fazla tecrübe ve bilinç kazandı. Bunu da akademik bir bilince dönüştürüyoruz. Bunun içinde biz yüzlerce YPJ savaşçısını akademik eğitimlerden geçirdik. Eğitimlerimizde tarihten tutalım, felsefeye, yaşam ve kişilik gerçeğine, kadın tarihine kadar geniş bir yelpazede veriliyor. Çünkü YPJ sadece bir kaba savaş gücü değil. YPJ toplumsal, kültürel, ahlaki, hatta bir bilinç gücü.”

‘Rakka ile zihinleri özgürleştireceğiz’

YPJ Sözcüsü Nesrin Abdullah, YPJ öncülüğünde başlatılan ve şuanda da devam eden ‘Fırat’ın Gazabı’ operasyonun ise diğer operasyonlardan farklı olduğunu vurguladı: “Çünkü Rakka DAİŞ’in hem ideolojik hem siyasi merkezi, hem de Suriye’nin kalbi ve DAİŞ’in başkenti. Biz şu anda kadar 601 esir Êzidî kadınını kurtardık. Yine binlerce Rakkalı kadın ve çocuğu zor koşullara rağmen kurtarmayı başardık. Rakka’nın özgürleştirilmesi herhangi bir şehrin özgürleştirilmesi gibi değildir. Rakka’nın kurtarılması aynı zamanda zihinlerin de özgürleştirilmesidir. Biz YPJ olarak bu hamleye böyle bir anlam biçiyoruz. 2017 yılında da bu hamleye aynı tempo ve coşkuyla katılarak Rakka’yı özgürleştirip bütün kadınların intikamını alacağız.”

Gücümüz var

Nesrin Abdullah, 2017 yılına ilişkin ise şu sözleri ifade etti: “2017 yılı hem askeri hem de siyasi anlamda bir final yılı olacak. Çözüm gelişmese de çözüm imkanları gelişecek. Gücümüzü en az 2-3 kat daha büyütmeyi hedefliyoruz. Sadece askeri anlamda değil demokratik ekolojik kadın özgürlükçü toplum paradigması doğrultusunda güçlerimizi daha fazla derinleştirmeyi hedefliyoruz. Bu gücümüz de var.”

Beritan Sarya /Qamişlo-Anf

EN SON EKLENENLER