Yasalar yetmez, zihniyet değişmeli

Irak Kadın Umut Derneği Kerkûk Temsilcisi Sirut Mihemmed, kadına yönelik mevcut baskıcı durumun devam etmesi halinde toplumsal bir yıkımın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Baskıcı durumun önüne tüm toplumsal dinamiklerin ortak mücadelesi ile geçilebileceğini de sözlerine ekledi.

Resmi verilere göre 2016 yılında sadece Kerkûk’ta 26 kadın cinayeti işlendi. Bu rakamın geçen yıllara göre oldukça yüksek bir rakam olduğunu söyleyen Sirut Mihemmed, bunun yanı sıra intihar vakalarının da yaşandığını ve bu artışta zorla evlendirmelerin etkili olduğunu belirtti. Sirut, “Bölgede aşiretçi, feodal yapı egemen durumda. Yasa ve kanunların hükmü çok etkili değil. İlişkiler güce dayalı gelişiyor” dedi.

Kadına şüpheyle bakılıyor

Siyasette de kadın renginin yeterince görülmediğine dikkat çeken Sirut, şöyle devam etti: “Egemen olan erkektir. Kadın halen eksik bir cins olarak görülüyor. Toplumda da egemen renk erkek rengi rengidir. Dolayısıyla bizim toplumumuzda bir kadının öncü durumuna gelmesi, öncülük etmesi son derece zordur.

Toplumda öncü durumuna gelmeye çalışan kadına şüpheyle bakılır. Güven duyulmaz.”

Yasa bir yere kadar

Toplumun yarısını kadınlar oluştururken, erkeklerin toplumun tümünü yönetmesinin ciddi bir sorun olduğunun altını çizen Sirut, “Kadının toplumsal, siyasal yönetime kesinlikle daha aktif ve etkili katılması gerekir. Yasalar kısmen oluşturulmuş ancak önemli olan bilinç olarak değişimi gerçekleştirmektir. Yasalar bir yere kadar iş yapar. Ancak eğer toplumsal zihniyet değişmezse sorunlar ortadan kalkmaz. Ve bu öyle münferit sorunlar değil, genel bir sorundur” dedi.

Rojava örnek

Sirut, sistem değişimi ile ilgili Rojava örneğini veriyor: “Rojava’da 5 yıl önceki durum ile şimdiki arasında büyük fark var. Çünkü sistem değişti. Zihniyet değişti. Demokratik bir sistemde eşitlik esas alındı. Onun için kadınlar orada tüm yönetim kademelerinde yer alıyorlar. Mevcut durumda güney ile Rojava sistemi arasında uçurumlar var. Kadının gücünün ne olduğu Rojava’da hem savaşta hem de sistemin oturtulmasına net olarak ortaya çıktı. Güney Kürdistan’da sistemin gelişmeyişinin, Rojava’da ise gelişmesinin sırrı kadının katılım düzeyiyle ilgilidir.”

EN SON EKLENENLER