Katilin MİT’le bağlantısı soruldu

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Başbakan Binali Yıldırım’a, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Fransa’nın başkenti Paris’te katledilmesinin 4’üncü yılında katilin MİT ile bağlantılarına ilişkin olarak iddianamedeki suçlamaları sordu. Konuya ilişkin soru önergesi veren Kürkçü, Başbakan Binali Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

* Hükümetiniz, Başbakanlığınıza bağlı olarak görev yapan Milli İstihbarat Teşkilatı’na yönelik suçlamaları da içeren Paris Cinayetleri davasının iddianamesinden haberdar mıdır? Haberdar ise bu iddianamede yer alan suçlamalar, özellikle MİT’in Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını hedef alan suikastlar ve suikast girişimlerinde bulunduğu iddiaları ile ilgili olarak nasıl bir tutum almayı düşünmektedir?

* Hükümetiniz, üç Kürt kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Ömer Güney tarafından öldürülmesini hem öldürülen yurttaşlarımızın yaşam hakkı ve onları öldürenin cezai sorumluluğu bağlamında hem de o günden bu yana süregiden MİT’e yönelik iddialar açısından araştırmış mıdır?

* Dava dosyasından anlaşıldığına göre, soruşturmayı yürüten Fransa adli makamları, istinabe yoluyla cevaplandırılması amacıyla Türkiye’deki muhataplarına gönderilen sorulara verilen yanıtlar neden ilgili makamlara gönderilmemiştir?

* İddianamede ileri sürülen kanıtlardan Sakine Cansız’ın öldürülmesi için yazılmış olduğu ileri sürülen MİT’e ait 18 Kasım 2012 tarihli “arz notu”nun 14 Ocak 2014’te yayınlanmasından sonra Başbakanlığınızca bu belgenin otantikliğine dair bir araştırma yapılmış mıdır?

* MİT’e ait “arz notu”nda adları yer alan O. YÜRET: Şube Müdürü, U.K. AYIK: Daire Başkanı, S. ASAL: Başkan yardımcısı ve H. ÖZCAN: Başkan, gerçek kişiler midir? “Paris cinayetlerine adı karışan MİT mensuplarının ödüllendirildiği, bu kapsamda O. Yüret ve S. Asal’ın daire başkanı oldukları, U.K. Ayık ve H. Özcan’ın ise teşkilatta bir üst göreve terfi ettirildikleri” doğru mudur?

ANKARA

EN SON EKLENENLER