İsrail’i kızdıran konferans

Fransa, Uluslararası Ortadoğu Barış Konferansı’na ev sahipliği yaptı. 15 Ocak’taki konferansta Ortadoğu’da İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecinin canlandırılması hedeflendi.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği Ortadoğu Konferansı’na 70 civarında ülkeden dışişleri bakanları ve temsilciler katıldı. Ancak İsrail ve Filistin tarafları yer almadı.

Konferans sonrası yayınlanan ortak bildiride, İsrail’in 1967 öncesi sınırlarına çekilmesi ve işgal altında tuttuğu yerlerde inşaat faaliyetlerini durdurması gereği BM Güvenlik Konseyi kararlarına atıf yapılarak tekrarlandı. Huzur ve güvenliğin hakim olduğu iki devletin yürüteceği müzakerelerin kalıcı bir barış ortamını sağlamanın tek yolu olduğu vurgulanan bildiri metninde, iki devletli çözüm kapsamında iki tarafın da meşru taleplerinin karşılanmasına ihtiyaç olduğuna işaret edildi. Bildiride, Filistin Devleti’nin devlet olma hakkı ve egemenlik haklarının müzakereler yoluyla sağlanması ve 1967’de başlayan İsrail işgalinin son bulması gerektiğinin altı çizildi. Bildiride, sürdürülebilir bir Filistin ekonomisi için AB ülkelerinin altyapı konusunda destek verebileceğine dikkat çekildi.

Filistin memnun İsrail öfkeli

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, düzenlendiği basın toplantısında, üç noktada görüş birliğine varıldığını belirterek, “Birleşmiş Milletler’in belirlediği 1967 sınırlarına geri dönülmesi, ikili müzakerelerin yeniden başlaması ve ekonomik yatırımların artması bütün ülkelerin tek bir ağızdan söylediği hususlardır. Amaç, ölmek üzere olan bir sürece yapıcı bir işleyiş kazandırmak. Şüphesiz iki tarafın müzakereleri başlatmasından yanayız” ifadelerini kullandı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Saib Ureykat, Ortadoğu Barış Konferansı sonunda yayınlanan ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, konferansı “hileli” ve “saçmalık” olarak niteledi.

PARİS

EN SON EKLENENLER