Demokrasi İçin Birlik: Yaşamın her alanında ‘Hayır’ı örgütleyeceğiz

İktidarın baskıcı uygulamalarına karşı yeni bir muhalefet cephesi olan  Demokrasi İçin Birlik Platformu, Alevi kurum temsilcileriyle bir toplantı düzenledi. Platform, Alevi örgütleri ile bir arada yaşamın her alanında ‘Hayır’ı örgütleyeceğiz” mesajı verdi. 

Çok sayıda siyasi parti, politikacı, meslek örgütü ve insan hakları aktivistinin katılımıyla kurulan Demokrasi İçin Birlik Platformu, Alevi Kurumlarıyla Beyoğlu Divriği Kültür Derneği’nde bir araya geldi. Toplantının yapıldığı salona “Herkes için demokrasi, demokrasi için birlik” yazılı pankart asıldı.

Toplantıya, Alevi Bektaşi Federasyonu(ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Alevi Kültür Derneği (AKD), Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) gibi çok sayıda Alevi kurumu, Tv10 Yönetimi, Yol Tv Yönetimi, SODAV, SKYP, DİP, Antikapitalist Müslümanlar, İkitelli Cemevi, EMEK Partisi, Pir Haber Ajansı Yönetimi, Gazeteci, Yazar, İstanbul Milletvekili Erdal ATAŞ ve HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş, CHP İl Yönetiminin yanısıra birçok yerel dernek yöneticisi katıldı.

Toplantıda, Servet Demir, Yazar Erdoğan Aydın, Hüseyin Demirdizen ve Neslihan Davutoğlu açılış konuşması yaparak neden böyle bir platformu kurduklarını aktardılar.

“TOPLUMU REFERANDUMA HAZIRLAYACAĞIZ”

Toplantıda ilk olarak konuşan Yazar Erdoğan Aydın, “Demokrasi İçin Birlik’in yapısını her alanda anlatarak toplumu referanduma hazırlayacağız. Bünyemizde çok sayıda kurum var. Bizim amacımız bu kurumlara verebileceğimiz hizmeti verip alabileceğimiz katkıyı almaktır. 9 Şubat’ta yeni bir kampanyanın startını vereceğiz. Bu yapının her bir üyesi bileşeni bu çalışmaya dahil etmektir amacımız” diyerek referandum sürecinde kurumlarla birlikte örgütlenme yapacaklarını belirtti.

“İÇİMİZDEKİ HİS HAYIR DİYOR”

Ardından konuşan DİP Üyesi Neslihan Davutoğlu, konuşmaya, “Bütün canları seviyorum, ama Alevileri daha çok seviyorum” diyerek başladı. Davutoğlu, Demokrasi İçin Birlik Platformunun yapı ve işleyişini bir şema ile anlattı. Bu yapıyla birlikte Hayır’ı örgütleyeceklerini belirten Davutoğlu, “İçimizdeki his bize ciddi bir hayır çıkacağını söylüyor. Taraf ve kutuplaştırma yapmadan, kavrayıcı bilgiye dayalı dostluk ve ortaklık yayarak insanları yanımıza almaya çalışacağız” dedi.

FIRAT: ALEVİLER GÜÇLÜ HAYIR DİYECEKLER

Toplantıda Alevi kurum başkanları ve pirler de birer konuşma yaptı. İlk sözü Garip Dede Dergahı Başkanı Pir Celal Fırat yaptı.

Fırat, “Numan Kurtulmuş’un söylediği ‘eğer evet çıkmazsa ülkede savaş sürecek’ sözlerine değinerek, Alevi toplumunu endişelendiren bir açıklamadır. Türkiye’de ciddi bir ekonomi sorunu var. Bu süreçte Aleviler güçlü bir ‘Hayır’ diyeceklerdir” dedi.

YALINCAKOĞLU: HER YERDE HAYIR’I ÖRGÜTLEMELİYİZ

Pir Celal Fırat’ın ardından Alevi Bektaşi Federasyonu Kadın Örgütleme Sekreteri Sevim Yalıncakoğlu konuşma yaptı. Yalıncakoğlu, “Alevi toplumunun yüzde 99’u hayır diyecek. Sandığa gitmeyen kesimi bir şekilde sandığa götürme çabaları içine girmeliyiz” dedi.  Yalıncakoğlu, “Aleviler, sokakta işyerlerinde bütün yaşam alanlarında hayır’ı örgütlemeli” diye konuştu.

“EVET’İN NELER KAYBETTİRECEĞİNİ İYİ ANLATMALIYIZ”

Bu sorun sadece Alevilerin sorunu değil diyen Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi “Bütün topluma Evet’in neler kaybettireceğini iyi anlatmamız gerekir. Sokakta akademik dil değil halkın dilini kullanmalıyız” dedi.

FELEKOĞLU: ALEVİLER BU SÜRECİN UMUDU OLACAK

Demokratik Alevi Derneği adına konuşma yapan Bülent Felekoğu ise “Oluşturduğunuz çember halk çemberidir. Gülümseyen çevreler biraraya getirilirken bunun karşısında nemrutu teşir etmeliyiz. Terörizmi yaratan bir anlayış terörizmi engelleyemez” dedi. Felekoğlu, bütün bunları halka iyi anlatmalıyız” dedi.  Felekoğlu Alevilerin bu sürecin umudu olacağını sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞAHİN: ALEVİLERİN YAŞAM ALANALRI DARALIYOR

“Alevilerin eşit yurttaşlık noktasında diğer toplumsal kesimlerle yolları kesişiyor” diyen Tv10 Yönetim Kurulu Başkanı Veli Büyükşahin de, “Türkiye’de yaşayan Aleviler, Bölgede ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerden kaygılı ve yaşam alanları daralıyor. Aleviler bu konuda en dinamik olması gereken kesimdir” dedi. Büyükşahin, “Karşı taraf umutsuzluk yaratmak istiyor, biz ise umudu büyütmeliyiz” vurgusunu yaptı.

ODABAŞ: TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR TARAFINDA ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ

Alevi Kültür Derneği adına Zeynel Odabaş konuştu. Odabaş, “Bu mesele herkesin meselesidir. Türkiye’nin dört bir tarafında çalışma yürütüyoruz” dedi. Odabaş, “Alevi, Ermeni, Kürt, Türk, Laz demeden ortak yaşam kuracağız” dedi.

BÜLBÜL: NE YAPACAĞINI BİLMEYEN KESİMLERE ULAŞIP ANLATALIM

Alevilerin, CHP ve HDP’nin yüzde yüz Hayır oyu kullanacağını ifade eden Eski PSAKD Başkanı Kemel Bülbül  ise ” Bizim işimiz bu kuşkuyu yaşayanlara ulaşmak. Yani MHP, İslami kesimler ve seçimde ne yapacağını bilmeyen kesime ulaşıp onlara anlatmamız gerekiyor” dedi. Bülbül,”Bir siyasi proje değil, inançsal, etnik saldırıdır. Türkiye’de eğitim sistemi değiştirilmeye çalışılıyor. Bütün bunları anlatmamız gerekiyor” dedi.

HALİS: TÜRKİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞMESİ GEREKİR 

“Demokrasi yoksa hiçbir halktan söz edemeyiz”  diyen  Eski Çalışma Bakanı Ziya Halis de “Onun için Türkiye’nin demokratikleşmesi gerekir” dedi.

KÜÇÜKKELEŞ: BİZE ÇOK UZAK OLAN YAŞAMI DAYATIYORLAR

HDP MYK Üyesi Çilem Küçükkeleş ise “Toplumun her kesiminden herkesin siyasete dahil edildiği bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte Alevi kurumları Alevi kadınlarıyla hareket etmelidir” dedi.

Küçükkeleş, “Bu kirli akılla mücadele eden cümleleri bu dönemde örgütlememiz gerekiyor. AKP kendi seçmenin çok uzağında. Bize çok uzak olan bir yaşamı dayatmaya çalışıyorlar. Bu süreç yaşamı yeniden yeşertme sürecidir. Türkiye’deki şiddetin sebebi AKP hükümetidir” diye konuştu.

Toplantı soru-cevap ve tartışmaların yürütüldüğü kısım ile son buldu.

PİRHA – Semra Acar/İSTANBUL

 

 

İlgili

EN SON EKLENENLER