Merkel’den kuvvetler ayrılığı vurgusu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ankara ziyaretinin ilk durağı olan Beştepe’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Merkel ve Erdoğan yaptıkları yaklaşık 2 buçuk saatlik ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında ilk sözü alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Askeri, siyasi, ekonomik tüm ilişkilerle ulusal, bölgesel tüm terör olaylarını ele alma, değerlendirme fırsatı bulduk. Türkiye-Almanya ilişkilerini değerlendirme imkânımız oldu. Siyasi ilişkilerde gerek AB süreci olsun gerekse NATO ile ilgili konuları görüşme imkânımız oldu” diye konuştu. Ege’deki gelişmeler, Suriye, Irak ve mülteci sorununun ele alındığını kaydeden Erdoğan, terörle mücadelede uluslararası bir dayanışmanın olması gerektiğini ifade etti.

Merkel’den ifade özgürlüğü ve kuvvetler ayrılığı vurgusu

Darbe girişiminin ardından Türkiye’ye yaptığı ilk ziyaret olduğunu ifade ederek söze başlayan Almanya Başbakanı Merkel ise yaptıkları görüşmede bu olayın da ele alındığını kaydetti. Merkel “geçen temmuz ayında yaşanan başarısız darbe girişimine ilişkin bu önemli süreçte ifade özgürlüğü ve kuvvetler ayrılığına riayet edilmesinin çok önemli olduğunu” söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ayrıntılı bir biçimde basın özgürlüğü hakkında konuştuğunu ifade eden Merkel, görüşmede “Alman gazetecilerin de burada çalışmak için gerekli akreditasyonları almaları gerektiğini ifade ettim” diye konuştu.

Mülteci konusunun Almanya, Türkiye ve AB için önemli olduğunu ifade eden Merkel, AB’nin vaat etmiş olduğu mali desteğin en kısa sürede akması için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Suriye konusuna da değinen Merkel, “Siyasi görüşmelerin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu. 

Türkei Treffen Angela Merkel & Recep Tayyip Erdogan (picture-alliance/Anadolu Agency/K. Azher)

Referandum süreci

Alman bir gazetecinin Türkiye’deki referandum sürecine ilişkin “Anayasa değişikliği teklifi kabul edilirse muhalefette kuvvetler ayrılığının zarar göreceği endişesi var. Siz bu endişeyi paylaşıyor musunuz?” sorusuna ise Merkel, “Bu önemli siyasi dönüşüm sürecinde kuvvetler ayrılığını, toplumun çeşitliliğini teminat altına almak için çaba sarf edilmesi” gerektiğini kaydetti. Referandumda AGİT gözlemcilerinin bulunabileceğini kaydeden Merkel, Türk halkının savunduğu demokratik ilkelerin yeni sistemde korunması gerektiğini kaydetti. Merkel “Muhalefet her demokrasi için önemli” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da muhalefetin kuvvetler ayrılığının yok edilmesine yönelik tezinin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Değişikliklerin yürütme ve yasamanın daha seri çalışmasına imkân vereceğini savunan Erdoğan “Bunlar muhalefetin hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardır” diye konuştu. Anayasa değişiklikleri konusunda parlamentonun kararını verdiğini belirten Erdoğan, değişikliklerin nisan ayı içerisinde referanduma sunulacağını, nihai kararı halkın vereceğini söyledi.

Gülen yapılanması ve iade konusu

Merkel, Gülen yapılanmasına üye oldukları gerekçesi ile haklarında yakalama kararı bulunan bazı isimlerin Almanya’dan iadesine ilişkin olarak sorulan soruya ise  “Bizim adım atmamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor. Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Bazı mahkeme kararları var, bazı konularda iadelerin yapılamayacağı yönünde. Adalet Bakanlarımız görüşecek. Mahkemelerin ve bağımsız incelemelerinin sonucuna saygı duymalıyız” yanıtını verdi.

Merkel, Almanya’da Diyanet’e bağlı görev yapan imamların bazı kişiler hakkında Ankara’yı bilgilendirmesine tepki göstererek “Örneğin DİTİB nezdinde çalışan imamlar… Bu imamların bazı kişiler hakkında bilgi toplaması Alman hukuk devletine aykırı bir şey, demokratik sistemde olmamalı” diye konuştu.

Erdoğan: Geciken adalet, adalet değildir

“PKK, PYD ne ise FETÖ de odur” diye konuşan Erdoğan ise konuya ilişkin “Bu darbe yapan eğer Almanya’ya kaçıyorsa, orada barınıyorsa… Bunlara karşı Alman yönetiminin de Adalet Bakanlarımızın da görüşmesiyle sonuç almayı umuyoruz.  Amerika’ya da 85 koli belge, bilgi gönderdik hala yargıdan çıkacak karar bekleniyor. Aynı zamanda NATO’da beraberiz. Bu konuda daha seri kararlar almalıyız. Geciken adalet, adalet değildir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı’nın “İslamist terör” sözlerine de tepki gösterdi. İslam ile terör kelimelerinin bir arada kullanılmasına karşı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bir Müslüman olarak bundan üzüntü duyuyorum” diye konuştu. IŞİD ile bağlantılı olarak “İslamist terör” sözcüğünün kullanımının üzücü olduğunu söyleyen Erdoğan ayrıca, IŞİD’e karşı Türkiye’nin verdiği mücadeleyi veren ikinci bir ülke olmadığını da vurguladı.

“Almanya’da Müslümanların inançlarını özgürce yaşayabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuşan Merkel “İslami ile İslamist arasında bir fark var” dedi. Merkel “Bu korkunç terörle, Müslümanlarla birlikte mücadelede etmemiz gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.  

© Deutsche Welle Türkçe

afp/dpa, BD/BK

EN SON EKLENENLER