Reina şüphelisini gözaltına alıp bırakmışlar

İstanbul Ortaköy semtinde bulunan Reina adlı eğlence merkezine düzenlenen, 39 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı ile ilgili soruşturma kapsamında 10 kişi tutuklandı. Son tutuklamalarla birlikte soruşturmadaki toplam tutuklu sayısı 13’e ulaştı. Esenyurt’ta bir eve yapılan baskında yakalanan ‘saldırının bir numaralı zanlısı’ durumundaki Abdülgadir Masharipov’un emniyetteki sorgusu devam ediyor.

Tutuklananlar içinde katliam talimatını verdiği iddia edilen İlyas Mamasharipov ve eşi Marhaba Abduloeva da bulunuyor. Katliam emrini veren söz konusu şahıs konusunda ise ilginç bilgiler gözler önüne serildi. BirGün gazetesinden Erk Acarer’in haberine göre, Mamasharipov’un kısa süre önce ‘şüphelidir’ diye yabancılar şubeye alınıp, geri gönderme merkezinde tutulduğu fakat serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

‘GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE BİR GÜN KALDIM’

Tacikistan uyruklu İlyas Mamasharipov ve eşi Marhaba Abduloeva çocuklarıyla birlikte, Reina saldırganı Abdülgadir Masharipov ile aynı evde kaldı. Mamasharipov’un İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği ifadede katliamdan hemen önce başka bir evde ‘şüpheli’ olarak gözaltına alındığı anlaşıldı.

İlyas Mamasharipov, “Geri gönderme merkezinde bir süre kaldım” dedi. Sınırdışı edilmeyip serbest bırakılan şahıs: “Reina saldırısını düzenleyen bu kişi ile birlikte saldırıdan öncesinde yaklaşık 15 gün kadar birlikte kaldık, doğrudur” dedi.

Yabancılar şubeden çıkıp Mashapirov’la aynı evi paylaşan İlyas Mamasharipov’un ifadesi tutanaklara şöyle yansıdı: “Ben, eşim diğer şüpheli Marhaba ve çocuklarımız saldırıyı düzenleyen bu kişi ile birlikte 15 gün kadar kaldık. Ancak bir öncesinde başka bir evde kalmaktaydım. Beni şüphelidir diye içeriye aldılar. Geri gönderme merkezinde baya kaldım.”

İlyas Mamasharipov, suçlamaları kabul etmese de eşi Marhaba Abduloeva ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. Saldırı talimatını verdiği değerlendirilen şahıs, cep telefonundaki numara, mesaj ve IŞİD’e ait fotoğrafların kendisine ait olmadığını savunarak, “Bu telefon da bana ait değil, şifresini bile bilmiyorum” şeklinde ifade verdi.

EN SON EKLENENLER