Pazarcık Eğitim Emekçileri ‘Sendikayı okul haline getirdik’

Darbe girişimin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen ve çoğunluğunun Alevi olduğu Maraş’ın Pazarcık ilçesindeki eğitim emekçileri yaşadıklarını PİRHA’ya anlattı. 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından muhaliflere yönelik başlatılan soruşturma ve operasyonlardan en çok etkilenen kesimlerden biri de eğitimciler oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev yapan 2 bin 219 kişi Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilmişti. Maraş’ta 50 Pazarcık ilçesinde ise 29 Ekim günü ihraç edilen öğretmenlerin sayısı ise 26. Çoğunluğunun Alevi olduğu Pazarcık’taki öğretmenler yaşanan bu ihraçlara tepki gösterdi. Yaşanan sürecin en çok öğrencileri olumsuz etkilediğini söyleyen öğretmenler, bu hukuksuzluğun son bulmasını istedi.

“DAYANIŞMAYLA MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ”

Maraş Eğitim Sen Şube Sekreteri Özgür Güler, Pazarcık’ta okul müdürü olarak görev yaparken 29 Ekim günü ihraç edildi. İhraç edildikleri günden beri sendikada mücadelelerini sürdürdüklerini söyleyen Güler, “OHAL süreci olduğu için sokağa çıkamıyoruz. Sendikamızı faal tutarak dayanışmayı büyüterek burayı kendimize bir okul ve derslik haline getirdik” dedi.

“İHRAÇ EDİLENLERİN ÇOĞU ALEVİ”

Güler, bu ihraçları bilimsel, laik ve anadilde eğitime karşı ve muhalif kesimlere yönelik bir operasyon olarak gördüğünü söyledi. Maraş’ta gerçekleşen ihraçların ise katliam yaşamış böyle bir ilde yapılmasının bilinçli gerçekleştiğini dile getiren Güler, “En dikkat çekici noktası ise ihraç edilenlerin çoğunluğunun Alevi olması. Belli sinir uçlarına dokunmaya çalışıyorlar. Toplumsal duyarlılığa dokunuyorlar. Darbe sürecinin ardından da yaratılan bir kutuplaşma ile infial yaratmaya çalışıyorlar. Ama biz bu sürece alet olmayacağız. Haftalardır yaptığımız eylem etkinliklerde onların bu amaçlarını boşa çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

EŞİ İLE BİRLİKTE İHRAÇ EDİLDİ

Eşi ile birlikte ihraç edilen Sunay Göven Karadağ da, bu sürecin maddi ve manevi olarak kendilerini zorladığını söyledi. “Psikolojik olarak bizi ne kadar çok yıkmaya amaçlı olsa da, yaptığımız mücadelenin arkasında olacağız” diyen Karadağ, ihracındaki en büyük nedenin muhalif kimliği olduğunu belirtti.

“KADINSIN, EVDE KOCANA YEMEK, TEMİZLİK YAP”

Kamusal alanda yaptığı tartışmalarda feminist kimliğinin hedef gösterildiğini söyleyen Karadağ okulda müdür ile yaşadığı bir sorunu şöyle anlattı: “Antep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Toplumsal Cinsiyet çalışıyordum. Tez dönemim vardı. Feminizm üzerine yaptığım çalışmalar kadın mücadelesine olan örgütlülüğümü çok göze çarpar hale getiriyordu. Müdürle olan bir tartışmamda, öğrencileri TEOG sınavına hazırlıyordum ve müdüre 8. Sınıfları bana vermesini söylemiştim.  O da; ‘Siz kadınsınız evde yapmanız gereken bir takım işler var. Kocanıza yemek, temizlik yaparsınız. Zaten teziniz var yüksek lisans yapıyorsunuz. Çok fazla zamanınız yoktur. Çok verimli ve etkili olamazsınız. Bu yüzden biz 8. Sınıfı size vermek yerine erkek öğretmene verelim’ demişti. Tartışmalar, içinde bulunduğumuz sisteme eleştirel bir bakıştı. Kadınların, doğaya tüm canlılara yönelik tartışmaları bunları rahatsız ediyordu.”

“NE ZAMANKİ BU ÜLKEYE BARIŞ GELİRSE..”

Karadağ, bu süreç kazanımla sonuçlanır ve tekrar okullarına dönerlerse nasıl karşılayacaklarını şu sözlerle ifade etti; “Biz tekrar dönsek her şey normalleşecek mi? Ama ben dönünce de çok mutlu olmayacağım. Eskisi gibi büyük bir coşku ile öğretmenlik yapamayacağımın kararına vardım. Ne zamanki bu ülkeye adalet ve huzur gelse barış gelse bizde o zaman çok güzel bir yaşam elde ederiz.”

DİRENME SERÜVENİ

Maraş Pazarcık Yatılı Bölgede Fen Bilimler Öğretmeni olarak çalışırken ihraç edilen Mesut Duman da,Burada 26 ihraç edilen arkadaşlarımız hayata kolay yerlerden gelmediler. Bugüne kadar kimse sınavlarda usulsüzlük yaparak bu mesleğe atanmadı. Hepimizin aslında kazanmışlık serüveni vardır. Biz de bu kazanılmış serüveni direnme serüvenine döndüreceğiz” dedi. “50’lerde eğitim enstitülülerinin başına gelenler bugün ilerici demokrat öğretmenlerin başına geldi. Bu bana tesadüf gibi gelmiyor. Bilimsel ve laikliğin savunduğun her yerde birileri önüne engel olacaktır” diyen Duman’ın tek üzüntüsü ise geride bıraktığı öğrencileri. Sınıflarını protesto edenler ağlayanlar, imza kampanyaları tüm bunların kendisini çok sevindirdiğini söyleyen Duman, “Bu ayrılık bitecek ve biz geri döneceğiz buna kalpten inanıyoruz” dedi.

Öğrencilerinden gelen mektuplar

“ÇOCUKLAR ÇOK ETKİLENDİ”

İhracın ardından okulda öğrencileri ziyaret eden Sınıf Öğretmeni Serkan Altınöz, “Etrafımda toplanıyorlardı. Bazen yeni öğretmenlerine uyum sağlasınlar diye okula gitmiyorum. Gittiğimde birbirimizi ne kadar özlediğimizi fark ettim. Öğrenciler ve öğretmen arkadaşımız ağlıyordu. Öğrenciler sürekli neden diye soruyordu. Çocuklara nedenlerini anlatamıyorduk. Bu süreci çok ağır yaşadılar. Ücretli atanan öğretmenimizde bir ay boyunca ders işleyemedi. Bu arada yüzlerce mektup aldım. Çocuklar çok etkilendi. Biz yetişkin insanlar olarak bu süreci daha rahat atlatabiliriz” ifadelerini kullandı.

Sevim Kahraman/MARAŞ

Kaynak : Pirha

EN SON EKLENENLER