5 maddede neden ‘hayır’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), Anayasa değişikliği referandumunda “Kadınlar kazansın diye 5 kere ‘Hayır” başlığıyla neden “hayır” diyeceklerini 5 madde halinde sıraladı.

KCDP’nin 5 maddesinin özeti şöyle:

* Kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı tahammül edilemeyecek bir düzeye ulaştı. Başkanlık bunlara çare olacak mı? Olmayacağı için kadınlar olarak başkanlığa hep birlikte “hayır” diyelim.

* Erkeklerle eşit biçimde toplumsal hayata karışarak yaşayamıyoruz. Başkanlık sistemi kadınlara karar hakkı vermiyorsa, kadınlar olarak hep birlikte “hayır” diyelim.

* Referandum, kadınların geçim derdine çare olacak mı, anayasa değişikliği kadınlara iş sağlayacak mı? Bu ekonomik gidişatı Başkanlık değiştirmeyecek, bu nedenle tüm kadınlar “hayır” diyelim.

* Güvenlik ve huzur içinde yaşamak istiyor, ölüm istemiyoruz. Güvenli bir yaşam isteyen kadınlar olarak, “hayır” diyelim.

* Bize karşı suç işleyenlerin cezasız bırakıldığı, indirimler aldığı bir yargı değil, intikam da değil, hakkımız olanı veren adil bir yargı ve Cumhurbaşkanı istiyoruz. Yargının taraflı olmasından en çok canı yanan kadınlar olarak hep birlikte oyumuzu “hayır”dan yana kullanalım.

KCDP, açıklamasının sonunda tüm kadınlara ‘hayır’da birleşme çağrısı yaptı: “Önce birbirinden farklı ‘hayır’ diyen kadınlar olarak buluşmalı, birleşik bir kuvvet oluşturmalıyız.

Demokratik bir anayasa için HAYIR

Komalên Jinên Kurdistan (KJK) Koordinasyonu da, Anayasa referandumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, başta kadınlar olmak üzere tüm demokrasiden yana kesimleri ‘hayır’ demeye çağırdı. Fırat Haber Ajansı’nda (ANF) yer alan açıklamada, “Bazı zamanlar vardır ki, geleceğin gidişatı o anlarda saklıdır” denilerek referandumun önemine dikkat çekildi. “Biz kadınlar asıl olarak demokrasiden, özgürlükten, eşitlikten, ekolojik ilkelerden yanayız. Kadınlar HAYIR derse, yaşam değişir, siyaset değişir” ifadelerine yer verilen açıklamada, neden ‘hayır’ denilmesi gerektiği ise maddelerle açıklandı:

“Biz kadınlar;

* Demokratik bir anayasa için HAYIR diyoruz!

* Önderliğimizin ve Kürt halkının özgürlüğü için HAYIR diyoruz!

* Türk, Kürt, Ermeni, Süryani, Romen, Laz, Alevi, Caferi ve tüm renkleri ifade eden kimliklere sahip olduğumuz için ve kendi renklerimizi taşıyarak eşit ve ortak yaşamak istediğimiz için HAYIR diyoruz!

* İşçi, köylü, işsiz, ev kadını, öğrenci, ana, yaşamın her alanında yer alan emekçiler olarak, yaşam emekçileri olarak daha fazla sömürülmemek için HAYIR diyoruz!

* Çocuklarımızın küçücük bedenleri ve masum ruhları daha fazla tecavüzle, istismarla kirlenmesin diye, çocukça umutlarıyla yaşasınlar diye, onların dili olarak HAYIR diyoruz!

* Toprağın, suyun, ağacın, havanın, korumasız hayvanların ve bitkilerin dili olarak, yaşadığımız doğaya daha fazla tecavüz edilmesin, kirletilmesin diye HAYIR diyoruz!

* Düşünüyor ve konuşuyor diye insanlarımız, gazetecilerimiz, akademisyenlerimiz tutuklanmasın, işkence görmesin, katledilmesin diye HAYIR diyoruz!

* İnsanlarımız bir gece ansızın ortadan kaybolmasın, faili belli devlet cinayetlerine kurban gitmesin, Cumartesi anaları her cumartesi çocuklarının kemiklerini aramasın diye HAYIR diyoruz!

* Demokratik siyaset yürütenler, eşbaşkanlar, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, demokratik kurum temsilcileri, yurtsever ve demokrat insanlarımız tutuklanmasın, siyaset demokratikleşsin diye HAYIR diyoruz!

* Özgecanların kanı yerde kalmasın, kadınlarımıza her an her yerde tecavüz edilmesin, sokak ortalarında tekmelenmesin, yakılmasın diye HAYIR diyoruz!

* Kadınlığımız, doğurganlığımız birilerinin çirkin çıkarları için kullanılmasın diye HAYIR diyoruz!

* Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de, Kürdistan coğrafyasında sadece özerklik istedi diye katledilen Mehmet Tunçların, Sewelerin, Pakizelerin, Fatmaların, Asyaların, Taybet anaların, Cemilelerin diz çökmeyen ruhları için HAYIR diyoruz!

* Bu ülkede analar artık her gün onlarca cenazeyi karşılamasınlar diye, savaş olmasın diye HAYIR diyoruz! Savaş suçlusu olan, katliam talimatları veren faşist iktidar yargılansın diye HAYIR diyoruz!”

İSTANBUL

EN SON EKLENENLER