Barış yeni bir anayasa ile mümkün

AKP’nin tekçiliğini ve 90 yıllık statükoculuğunu kabul etmedikleri için referandumun hayati olduğunu belirten DBP Eşbaşkanı Yüksek, referandumda ‘hayır’ çıkarsa yeni bir sürecin başlayacağını ve toplumsal barışı içeren bir anayasanın yapılabileceğine dikkat çekti

Anti demokratik uygulamaları katlayacağı kaygılarının taşındığı Anayasa değişikliğine referandumda güçlü bir şekilde “hayır” deme kararı alan DTK, HDK, TJA, DBP ve HDP, çalışmalarının startını verdi. Kürt kentlerinde belirleyici bir role sahip olan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Kamuran Yüksek, dihaber’e konuştu. Referandum sürecini halk ile birlikte örgütleyeceklerini belirten Yüksek, onlarca il ve yüzlerce ilçede halk toplantıları ile çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.

AKP’nin getireceği rejimin 90 yıllık CHP statükoculuğundan daha beter olduğu için “hayır” dediklerini belirten Yüksek, AKP’nin bu dayatmasından vazgeçerek, yeni demokratik, bütün kesimlerin kendini içinde bulduğu yeni bir anayasanın yapılması gerektiğine işaret etti. Yüksek, “Mevcut olanı onaylamamak, yeni başlangıcın zemini olabilir. AKP’de böylesi bir dayatmadan vazgeçebilir, dönüp bütün siyasi yapılar ve toplum ile birlikte ülkenin öncelikli olarak çözülmesi gereken sorunlarından başlayarak anayasa imkanı doğabilir. Bunu açık bir şekilde gördüğümüz için, mevcut referandumda “hayır” çıkmasını bekliyoruz. “Hayır” çıkarsa yeni bir süreç başlayabilir” dedi.

AKP makas değiştirdi

7 Haziran seçimlerinden sonra, hükümetin keskin bir makas değişikliği yaptığına vurgu yapan Yüksek, 28 Şubat Dolmabahçe Mutabakatı ile birlikte çözüm sürecinin anayasa ile güvenceye alınmasının yerine, milliyetçi kesime dayanarak, kendi istikballerini güvence altına alan bir tekçi anayasa değişikliğinin hedeflendiğini dile getirdi. Referendum sonuçlarının AKP’yi silkeleyip kendisine getirmesini gerektiğini söyleyen Yüksek, bir an önce toplumsal barışı getirecek anayasaya dönülmesi gerektiğini ifade etti.

Referandum iktidarı silkelemeli

Kürtlerin yanı sıra tüm etnik kimliklerin, kültürlerin kendilerini içinde bulabileceği bir anayasa istemeleri gerektiğini belirten Yüksek, Bizim için güçlü bir ret ile mevcut hükümetin de aklını başına toplamasına götürüp ve bizim de bütün ezilen kimliklerin de tanınacağı bir anayasa imkanının oluşturulmasıdır. Bu nedenle herkes referandum sürecine duyarlı olmalıdır” dedi. Yüksek, herkesin sandık başına giderek, daha demokratik bir anayasa için AKP’ye “dur” demesi çağrısında bulundu.

Özgür Paksoy-Aynur İnedi / dihaber

EN SON EKLENENLER