ELN İLE MÜZAKERE BAŞLADI

FARC ile barış anlaşması imzalayan Kolombiya yönetimi, ikinci büyük gerilla örgütü ELN ile de görüşmeleri resmen başlattı. Babası ELN tarafından öldürülen İçişleri Bakanı da görüşme masasında gerillalarla sorunları müzakere edecek

Kolombiya’da ELN örgütü ve hükümet, 50 yıldan uzun süren çatışmayı sona erdirmek için resmi görüşmelere başladı. Müzakerelerin adresi Ekvador’un başkenti Quito.

Kolombiya’nın en büyük ikinci gerilla örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile görüşmeler, ülkenin en büyük gerilla grubu FARC ile yapılan ve geçen Aralık 2016’da barış anlaşmasının imzalanmasıyla sonuçlanan müzakerelerdeki ilerlemeyi izliyor. Kolombiya’nın başkenti Bogota’nın merkezinde kurulan dev ekranla da canlı olarak yayınlanan törende ilk olarak Ekvador hükümetini temsilen Juan Meriguet konuştu. Meriguet, “taraflar arasındaki bu yeni görüşmelerin daha öncekilerden daha kolay olacağını” ifade etti.

Pablo Beltran ismiyle bilinen ELN’nin Başmüzakerecisi Israel Ramirez de yaptığı konuşmada, Ekvador’a ve uluslararası topluma teşekkür etti. ELN ile müzakereler, örgütün rehin tuttuğu eski bir kongre üyesini serbest bırakmayı kabul etmesinden sonra başladı. ELN, pazartesi günü rehin tuttuğu asker Freddy Moreno’yşu Aracua bölgesinde Uluslararası Kızılhaç Komitesi heyetine teslim etti. Barış görüşmeleri Ekvador, Şili, Küba, Venezuela, Norveç ile Brezilya’nın gözlemciliği ve garantörlüğünde yapılacak.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, şimdi ülkesinde “tam bir barış” istediğini söyledi. Görüşmelerin geçen 2016 Ekim’de başlaması planlanıyordu. Ancak hükümetin örgütün, eski kongre üyesi Odin Sanchez’i rehin tutarken, resmen müzakere masasına oturmayı reddetmesi nedeniyle ertelendi. Sanchez, 10 ay boyunca rehin tutulduktan sonra geçen Perşembe günü serbest bırakıldı. ELN, Sanchez’in serbest kalması karşılığında hükümetin hapiste yatan iki üyesini affetmesini talep etmişti. Hükümet ve ELN sonunda uzlaştı ve iki ELN üyesi geçen Cumartesi günü serbest bırakıldı. Görüşmeler Ekvador’un başkenti Quito’da sürecek. Serbest bırakılan ikilinin, Quito’daki görüşmelerde örgüt adına müzakerelere katılması bekleniyor.

Küba Devrimi rüzgarı

ELN, Kolombiya’da toprakların ve zenginliklerin eşitsiz dağılımına karşı mücadele amacıyla 1964’te, Küba Devrimi’nden esinlenerek kurulmuştu. Cizvit papaz Camilo Torres, örgütün kurucularından biriydi. 1998’den itibaren örgüte, Gabino lakabıyla bilinen Nicolas Rodriguez Bautista liderlik yaptı. ELN, en şiddetli eylemlerinden bazılarını 1990’ların sonlarında yaptı. ELN’nin 1998’de Antioquia Eyaleti’nde bir petrol boru hattını havaya uçurması sonucu 84 kişi öldü. Taktiklerinden biri rehin almalar oldu. Büyük eylemlerinden biri 2015 yerel seçimlerin ardından asker ve polislere pusu kurarak bir saldırı gerçekleştirmek olmuştu. Hükümet, Norveç-Oslo’dan sonra Küba’nın başkenti Havana’da 4 yıl süren müzakerelerin ardından ülkenin en büyük isyancı grubu FARC ile barış anlaşması imzaladı. FARC gerillaları, BM gözetiminde silah bırakacakları “geçiş bölgelerinde” toplanıyor.

Babası öldürülen bakan katılacak

Kolombiya İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo, sosyal medya hesabından Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos’un görüşmelere katılması yönündeki davetini kabul ettiğini açıkladı. Cristo, “Quito’ya babamı öldüren ELN ile barış masası kurmak için gidiyorum. Çünkü affetmeden barışa ulaşamayacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

QUITO

EN SON EKLENENLER